Annons

L vill förstatliga skolan till 2027

Liberalerna driver att staten ska ta över huvudmannaskapet över skolan. Nu presenterar partiledaren Johan Pehrson att han vill att det sker senast 2027.
Politik • Publicerad 8 september 2022
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– För Liberalerna är det centralt och ett krav i de kommande regeringsförhandlingarna, säger han.

En statlig utredning har tagit fram förslag på hur skolan kan återförstatligas från kommunerna. Den skulle ha presenterats i våras men när direktiven ändrades sköts publiceringen upp till efter valet. L vill nu att de "undangömda resultaten" från utredningen presenteras.

Annons

– Vi ser att det här ska vara möjligt fram till 2027. Det är utrett hur det ska gå till, säger Johan Pehrson.

Kommande veckor efter valet bör en statlig skolförvaltning och en kommitté upprättas som ska sätta spaden i marken, enligt L.

Frågan är hur man ska få med sig övriga partier i högerblocket. Där är det endast SD som är för ett statligt huvudmannaskap.

Moderaterna och Kristdemokraterna har endast talat om att öka den statliga styrningen.

– Men de är på väg däråt, och det finns andra partier i riksdagen som stödjer Liberalerna i den här frågan, säger Pehrson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons