Annons

Kyrkogårdar hotas av översvämningar

Översvämning, havsnivåhöjning och erosion gör att mellan 200 och 300 kyrkogårdar i landet hotas och kan behöva flyttas.
Miljö • Publicerad 4 februari 2023
Klimatförändringarna gör att hundratals kyrkogårdar i landet kan tvingas flytta. Arkivbild.
Klimatförändringarna gör att hundratals kyrkogårdar i landet kan tvingas flytta. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det är forskare vid Umeå universitet som har studerat 2 822 kyrkogårdar i landet och hur de kan komma att påverkats av klimatförändringarna. I värsta fall kan så många som 300 kyrkogårdar få problem redan under det här århundradet, rapporterar Tv4 Nyheterna.

Kyrkogården i Alingsås pekas i studien ut som en av de mest utsatta.

Annons

– Där svämmade Säveån över 2011 och då höll ett antal hundra gravplatser på att spolas ner i ån, men tillsammans med kommunen byggde vi en mur för att stoppa erosionen och vattnet, säger kyrkogårdschefen Alexander Ryman till TV4 Nyheterna.

De flesta kyrkogårdar i riskläge finns i södra Sverige och problemen kan bli stora, menar forskarna.

– Om det kommer mycket vatten och blir översvämningar under lång tid kan det göra så att de mänskliga kvarlevorna som finns gravsatta förflyttas under jord. Ras och erosion kan också göra att kvarlevor sveps iväg och det är givetvis inte ett scenario som man vill se, säger Roger Marjawaara, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons