Annons

Kyrkan brann ner – men inventarier räddades

Sjösås nya kyrka norr om Växjö gick inte att rädda – branden blev för omfattande. Men det som fanns av värde lyckades brandmännen få ut.
Brand • Publicerad 4 september 2022
Sjösås nya kyrka gick inte att rädda.
Sjösås nya kyrka gick inte att rädda.Foto: André Larsson/TT

Sjösås nya kyrka var byggd på sent 1800-tal och innehöll inte någon stor mängd värdefulla eller historiska föremål, men när räddningstjänsten bedömde att den inte gick att rädda inleddes ändå arbetet för att få ut några av inventarierna.

Brandmän kom ut från den brinnande byggnaden med räddade ljusstakar, krucifix, vaser och kollekthåvar som samlades ihop på filtar på marken, skriver Smålandsposten.

Annons

– Räddningstjänsten gjorde en insats där. Nu kan man säga att den här kyrkan har inte jättemycket inventarier som är värdefulla, men man lyckades faktiskt hitta alla dem som är värdefulla, säger Mats Lindblad, fastighetschef på Svenska kyrkan i Växjö, till tidningen.

Han tror inte att kyrkan kommer att byggas upp igen.

– Jag tror inte att den ekonomiska framtiden är jättebra för att bygga upp den tyvärr.

Brandorsaken är fortfarande okänd och därför har en förundersökning om misstänkt mordbrand inletts. En teknisk undersökning ska göras så fort branden svalnat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons