Annons

Kyla och desperation vid EU:s gräns till Belarus

Skogen är tät och full av soldater och på natten kryper temperaturen under nollstrecket.
De migranter som lyckas tas sig in i Polen från Belarus har ingalunda hamnat på säker jord.
Polen/Belarus • Publicerad 11 november 2021
Migranter vid Grodno i Belarus tittar genom gränsstaketet, in mot Polen.
Migranter vid Grodno i Belarus tittar genom gränsstaketet, in mot Polen.Foto: Ramil Nasibulin/AP/TT
Migranter på väg mot EU värmer sig vid en lägereld i Grodno i Belarus.
Migranter på väg mot EU värmer sig vid en lägereld i Grodno i Belarus.Foto: Leonid Shcheglov/AP/TT
Migranter som tros vara på väg mot Polen, fotograferade i Belarus i veckan.
Migranter som tros vara på väg mot Polen, fotograferade i Belarus i veckan.Foto: Leonid Shcheglov/AP/TT

– Situationen blir värre och värre. Det blir allt kallare i området och vi har inget hopp om en snabb lösning, säger Michail Mikolajczyk, styrelseledamot i polska Röda Korset, till TT.

För ett par dagar sedan var han i den lilla staden Michalowo, nära gränsen till Belarus. Där ligger ett av de fem hjälpcenter som hans organisation, i samarbete med andra, öppnat de senaste veckorna. På centren finns varma kläder, skor, mat, mediciner och hygienpaket.

Annons

Men få migranter vågar sig dit, enligt Mikolajczyk. I stället är det aktivister och i vissa fall gränsvakter som tar emot paketen – och som försöker ta sig ut till migranterna i skogarna i gränsområdet.

– Aktivister har berättat om förlossningar i gränsområdet och nyligen frös en kvinna ihjäl. Jag har hört att det finns många småbarn bland migranterna, berättar han.

21 nätter i skogen

Det bekräftas av Kyle McNally, rådgivare i humanitära frågor på Läkare utan gränser (MSF). Han var nyligen på den belarusiska sidan av gränsen och där mötte han en syrisk familj som sovit 21 nätter i skogen på den polska sidan, innan de med våld tvingades tillbaka av gränsvakter.

– Det är riktiga människor vi talar om. De sover på den kalla marken, säger han med skärpa på telefon till TT.

– Flera migranter jag träffade visade upp skador de fått när de tvingats tillbaka från Polen och Litauen. De har blivit slagna med vapenkolvar, fått elstötar i nacken och fått sina tillhörigheter förstörda.

Omkring 15 000 polska soldater uppges nu bevaka det stängda gränsområdet mot Belarus. Förvaringsläger ska ha byggts upp och i skogen trumpetas ideligen varningsbudskap ut riktade mot migranter och flyktingar, enligt tidningen The Guardian.

En "mänsklig fälla"

Bakgrunden till migrantkaoset i östra Polen är det som EU kallar en "hybridattack" signerad Belarus och dess diktator Aleksandr Lukasjenko. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.

Exakt hur många migranter och flyktingar som de senaste månaderna kommit in i EU via Belarus är omöjligt att säga. Men ett stort antal samstämmiga vittnesmål i bland annat litauiska och brittiska medier pekar på att det hela är orkestrerat från Minsk: bland annat ska irakier och afghaner ha flugits till Belarus och transporterats till gränsen och där fått hjälp att klippa upp taggtrådsstängslet.

– Det är så grymt, en mänsklig fälla. Alla dessa migranter har betalat pengar och tror att ett vackert land väntar på andra sidan gränsskogen. I stället möter de beväpnade soldater, säger Michail Mikolajczyk.

TT: EU talar om att cirka 2 000 migranter befinner sig vid gränsområdet i nuläget – vad är din uppskattning?

Annons

– Det är många, många fler. Och mina kollegor vid Polens västra gräns, mot Tyskland, säger att migrantflödena ökar även där.

Stängt område

Situationen är komplex och svårtolkad, eftersom Polen har utfärdat undantagstillstånd vid den östra gränsen. En cirka tre kilometer bred zon är stängd, även för hjälporganisationer och journalister.

Det gör det mycket svårt att rapportera och omöjligt för hjälporganisationer att nå fram. MSF, Röda Korset och flera med dem förhandlar nu med polska myndigheter om att släppa fram humanitär hjälp.

– Att söka asyl är inget brott, de som gör den här farliga resan måste behandlas med värdighet, säger McNally.

Michail Mikolajczyk understryker att den spända gränssituationen tarvar att institutioner som EU och FN agerar, inte minst för att få fram humanitär hjälp. Hans kollega Martin Ärnlöv, generalsekreterare för svenska Röda Korset, håller med.

– Människorna (vid gränsen) är i en otroligt utsatt situation, där humanitär tillgång skulle vara en stabiliserande faktor. Därutöver behöver den politiska processen löpa vidare, säger han.

Fakta: EU och Belarus

Belarus leds sedan 1994 av den tidigare kolchoschefen Aleksandr Lukasjenko (född 1954). Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet "Europas siste diktator" och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.

Mängder av belarusiska oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister har det senaste året tvingats i landsflykt eller fängslats, ofta under mycket hårda förhållanden.

EU har infört visumförbud och frysning av eventuella tillgångar för en stor mängd belarusiska ledare, tjänstemän och företag. Handelssanktioner har även införts mot tunga belarusiska exportbranscher och även mot det statliga flygbolaget Belavia.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons