Annons

Kyla kan försena cikadornas miljardsvärmning

De har levt och frodats under marken men svärmar snart för första gången på 17 år. Anstormningen av miljarder cikador väcker såväl ångest som nyfikenhet – men kan försenas i några veckor på grund av ovanligt kyligt väder i östra USA.
USA • Publicerad 7 maj 2021
USA inväntar de 17-åriga cikadornas svärmning. Här har en cikada fångats på bild när den ömsar skinn i Maryland.
USA inväntar de 17-åriga cikadornas svärmning. Här har en cikada fångats på bild när den ömsar skinn i Maryland.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Cikadanymfer har hittats i en trädgård i Columbia i Maryland.
Cikadanymfer har hittats i en trädgård i Columbia i Maryland.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Senast de svärmade var George W Bush president, Facebook hade just lanserats och Aten gjorde sig redo för att stå värd för sommar-OS. Men snart är det dags för de 17-åriga cikadorna att inta parker och trädgårdar i delar av USA igen.

Cikadornas larver lever ett långsamt liv under marken och gräver sig bara upp var 17:e år. Då förvandlas de till vuxna insekter som flyger upp i träd för att sjunga högt – de beskrivs som världens i särklass högljuddaste insekter. Sedan parar de sig och lägger ägg i ungefär en veckas tid innan de dör.

Väcker oro

Annons

Många amerikaner håller nu utkik efter tecken på att den stora invasionen är nära. Vissa är nyfikna och funderar kanske på att pröva ett recept på cikada tillagad med svamp eller choklad. Andra beskriver snarare känslor av äckel eller skräck – även om insekterna inte utgör något större hot för varken människor eller de flesta växter.

– De kommer inte bitas eller stickas. De kommer inte heller att bära i väg med små barn eller hundar som aporna i "Trollkarlen från Oz", säger Michael Raupp, entomolog vid University of Maryland, till CBS i Baltimore.

Exakt när cikadorna kommer att dyka upp beror på vädret och i synnerhet på temperaturen i marken.

Den senaste tiden har delar av östra USA drabbats av ovanligt låga temperaturer för årstiden, vilket kan innebära att det mer omfattande svärmandet i området skjuts upp i en till två veckor till omkring den 18 maj, enligt The Washington Post.

Ligger i drivor

Men redan nu rapporteras om cikador som har tittat upp ur jorden på vissa håll där vädret är varmare. I Wilkesboro i North Carolina tvingas Donya Broda börja varje dag med att sopa bort drivor av insekter från sin veranda.

– Det går inte att gå genom trädgården utan att kliva på någonting. Antingen en levande cikada, en som just har kommit upp ur marken eller ett ömsat skinn, säger hon, enligt The Charlotte Observer.

– Jag har aldrig sett cikador på det här sättet förut. Jag älskar ljudet som de gör, men det är lite väl att de är flera tusen.

Fakta: 17-årig cikada

17-årig cikada är tre arter av släktet magicicaʹda i insektsfamiljen cikador. De förekommer i östra och mellersta USA och är 2-3 centimeter långa och har ett vingspann på ungefär sju centimeter.

Under 17 år genomgår larven ett antal larvstadier nere i jorden. Därefter kläcks nästan alla vuxna ungefär samtidigt ur det sista larvstadiet, för att under en kort period ovan jord föröka sig och sedan dö.

Det finns också 13-åriga cikador. Den långa larvperioden anses bero på bristande tillgång till föda och låga temperaturer på nordliga breddgrader. Den synkroniserade kläckningen ökar chansen att hitta en partner att para sig med och förekommer också hos andra insekter med kortlivade vuxna.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons