Annons

Kvinnor rycker fram i statliga bolagen

Ekonomi • Publicerad 2 maj 2019
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är stolt över den jämna könsfördelningen i de statliga bolagens styrelser. Arkivbild
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är stolt över den jämna könsfördelningen i de statliga bolagens styrelser. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

När merparten av de statliga bolagen klarat av sina årsstämmor står det klart att fler kvinnor än män sitter på ordförandeposterna. Inför årets stämmor nominerades fem nya styrelseordföranden och samtliga är kvinnor.

Totalt nomineras 300 ledamöter till de 46 bolagen som staten äger helt eller delvis. Av styrelseledamöterna är 47 procent kvinnor och 53 procent män. Bland ordförandena är dock kvinnorna i majoritet med 54 procent.

"Regeringen eftersträvar en jämn könsfördelning såväl i de enskilda bolagsstyrelserna som på portföljnivå. Jag är stolt och glad över att statens bolagsportfölj ligger i framkant i det avseendet. Vårt urval av ledamöter görs utifrån en bred rekryteringsbas där vi tar vara på kompetensen hos såväl kvinnor och män, som hos personer med olika bakgrund och erfarenheter", säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons