Annons

Kvinnor i majoritet i Finlands nya regering

Finland • Publicerad 6 juni 2019
Antti Rinne (SPD) blir den förste socialdemokratiske statsministern i Finland på över 15 år. Arkivbild från valdagen.
Antti Rinne (SPD) blir den förste socialdemokratiske statsministern i Finland på över 15 år. Arkivbild från valdagen.Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Finland har efter flera veckor av förhandlingar fått en ny regering.

I samband med en votering i riksdagen valdes Socialdemokraternas Antti Rinne till ny statsminister. Hans regering består av en bred koalition med fyra andra partier: Centern, De Gröna, Svenska folkpartiet samt Vänsterförbundet.

Annons

Totalt 19 ministrar, varav elva kvinnor, ingår i Rinnes lag. Just representationen av kvinnor i finländsk politik har fått en hel del uppmärksamhet sedan valet för två månader sedan. Andelen kvinnliga ledamöter i landets riksdag är nu 92 av 200 – den högsta någonsin.

Med Antti Rinne som statsminister får Finland sin första socialdemokratiskt ledda regering på mer än 15 år. Inget av landets partier fick över 20 procents stöd i valet, vilket innebär att breda uppgörelser är ett måste.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons