Annons

Kvinnor föräldralediga betydligt längre än män

Kvinnor är föräldralediga tre gånger längre än män i snitt under barnets första två år.
Det visar en ny rapport från TCO – som flaggar för att glappet kan bli ännu större framöver.
Samhälle • Publicerad 7 februari 2023
Kvinnor riskerar bland annat lägre lön och sämre pension till följd av att de är föräldralediga under längre tid än männen, varnar TCO. Arkivbild.
Kvinnor riskerar bland annat lägre lön och sämre pension till följd av att de är föräldralediga under längre tid än männen, varnar TCO. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Enligt rapporten är kvinnor borta från arbetet med föräldrapenning i 8,6 månader under de första två åren, för män ligger siffran på 2,4 månader.

När den obetalda föräldraledigheten vägs in stiger kvinnors frånvaro till 12,7 månader medan männen landar på 3,4 månader.

Annons

– Konkret kan det leda till lägre löner för kvinnor, sämre arbetsvillkor och karriärmöjligheter. Kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning och i slutändan är pensionsgapet i dag 30 procent, säger Therese Svanström, ordförande på TCO, till SVT Nyheter.

Siffrorna, som bygger på skattningar från Försäkringskassan, visar också att gapet mellan mäns och kvinnors obetalda föräldraledighet har ökat de senaste sex åren, där kvinnornas andel obetalda ledighet stiger mer.

Rättat: I en tidigare version fick Therese Svanström fel titel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons