Annons

Kvinnor får hjälparbeta i Afghanistan igen

Afghanistan • Publicerad 6 juni 2023
En afghansk kvinna går genom en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul och en talibankrigare håller vakt. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Den norska hjälporganisationen Flyktinghjelpen har ingått ett avtal med talibanerna som öppnar för att kvinnor återigen kan få arbeta för organisationen i flera provinser i Afghanistan.

I slutet av december ställde en rad hjälporganisationer in sitt arbete i landet efter att talibanledningen förbjudit dem att ha afghanska kvinnor i staben. Senare mildrades förbudet något genom att afghanska kvinnor fick arbeta i FN-organisationer om de följde strikta klädkoder.

På grund av förbudet fick Flyktinghjelpen stänga fem kontor och säga upp 220 anställda i landet. Enligt hjälporganisationens talesman Christian Jepsen har man nu fått ett tillfälligt tillstånd att ha afghanska kvinnor som personal igen, samtidigt som det är på gång att tas fram "nya nationella riktlinjer för kvinnors deltagande i hjälparbete" i Afghanistan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons