Annons

Kvinnlig buddy-film utan bestraffning

Buddyfilm är en etikett som går att klistra på allehanda genrer där huvudpersonerna är ett omaka par som tvingats ihop av yttre omständigheter.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2013
Sandra Bullock och Melissa McCarthy funkar fint ihop i nya buddykomedin "The heat".
Sandra Bullock och Melissa McCarthy funkar fint ihop i nya buddykomedin "The heat".Foto: Gemma La Mana

Inte sällan ska de lösa ett brott och oftast blir nyckeln att de lär sig att dra nytta av varandras olikheter. Och så föds en vacker vänskap på kuppen.

Genom filmhistorien har dessa udda, motvilliga polare varit män, vilket effektivt skuffat undan möjligheten för kvinnor att spela annat än andrafiolen i handlingen.

Annons

"Thelma och Louise" brukar ibland användas som ett exempel på en kvinnlig buddy-film. Deras vänskap blev dock, som bekant, straffad med döden, men 2013 är det äntligen dags att låta två kvinnor spela huvudrollerna i en buddyfilm, utan att de straffas mer än vanligt på grund av sitt kön.

I stället är FBI-agenten Sarah Ashburn (Sandra Bullock) och den patrullerande polisen Shannon Mullins (Melissa McCarthy) ungefär exakt som (manliga) rollfigurer i den här typen av film brukar vara. En är överdrivet korrekt och stel och jobbar enligt regelboken medan den andra är rörig, ohygienisk och går mer på känsla.

De lever båda för sina jobb och tvingas ihop för att fånga en knarkkung i Boston. Kemin mellan Sandra Bullock och Melissa McCarthy är finfin och båda gör roller vi är vana att se dem i. Humorn ligger inom ramen för vad som är modernt inom amerikansk vuxenkomedi just nu, tänk Will Ferrell och hans till synes improviserade stil, och intrigen puttrar på åt förväntat håll.

Det enda utvecklande för buddygenren med "The Heat" är egentligen att huvudpersonerna är kvinnor. Det får väl anses som ett steg bakåt och framåt på samma gång.

Roligt att se på är det hur som helst. Utan att nå upp till samma humornivå som regissören Paul Feigs förra succé "Bridesmaids", är "The Heat" ändå tillräckligt skrattframkallande för att vara väl värd att se.

Genre: Komedi

Betyg: 3

Visas: Kalmar

Regi: Paul Feig

Med: Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Michael Rapaport med flera

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons