Annons

Kvinna utsatt för våld av skyddsföreståndare

Brott • Publicerad 13 november 2020
Socialtjänsten i Gislaved har anmält sig själva till IVO efter att en kvinna som skulle få bo på ett skyddat boende utsatts för våld av en föreståndare, rapporterar P4 Jönköping. Arkivbild.
Socialtjänsten i Gislaved har anmält sig själva till IVO efter att en kvinna som skulle få bo på ett skyddat boende utsatts för våld av en föreståndare, rapporterar P4 Jönköping. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En kvinna fick i början av året en placering på ett skyddat boende genom hjälp av Gislaveds kommun, efter att hon utsatts för våld. Men i stället för skydd utsattes hon ytterligare — på grund av pandemin, rapporterar P4 Jönköping.

Kvinnans socialsekreterare fick under sensommaren veta att hon bodde hemma hos en föreståndare som bland annat utsatt henne för våld — i stället för att hon bodde i det skyddade boendet.

Annons

Anledningen till att det inte upptäcktes var för att kommunen slutade med sina fysiska besök på grund av coronapandemin. Kommunen pratade i stället med kvinnan och föreståndare över telefon.

Nu har kommunen ändrat sina rutiner och coronasäkrat besöken.

– Så fort vi inte kan erbjuda den hjälp och stöd som klienten kan förvänta sig så är det ett misslyckande. Så det här tar vi ju till oss, helt klart, säger Anders Holmqvist, enhetschef på vuxenenheten på Gislaveds kommun, till P4 Jönköping.

Socialtjänsten i Gislaved har utrett vad som gick fel, kvinnan har flyttats och kommunen har anmält samt anmält sig själva till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons