Annons

Kvinna uppges ha fött "nilingar"

25-åriga Halima Cissé mår bra efter att ha fött "nilingar", alltså nio barn, uppger Malis regering. Men att samtliga skulle ha överlevt är den svenske gynekologen Arne Rådestad tveksam till.
Mali • Publicerad 5 maj 2021
Familjen kommer från den uråldriga staden Timbuktu. Arkivbild.
Familjen kommer från den uråldriga staden Timbuktu. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det konstaterades på ett tidigt stadium att den komplicerade graviditeten krävde specialistvård utomlands, så förlossningen skedde i Marocko på tisdagen. Ultraljudet hade dock bara visat på sju foster, så att kejsarsnittet gav resultatet nio barn var en allmän överraskning.

"De nyfödda (fem flickor och fyra pojkar) och modern mår alla bra", säger Malis hälsominister Fanta Siby i ett pressmeddelande, rapporterar Reuters.

Annons

Detta har dock inte bekräftats i Marocko. Afrikanska medier har lagt ut bilder på både mamman och barnen, som vårdas i kuvöser, men fotonas ursprung är inte bekräftat.

Enstaka exempel

Det finns enstaka exempel på nilingar i modern tid, men då har flera eller alla barnen varit antingen dödfödda eller avlidit kort efter födseln. Så om det stämmer att alla Cissés barn mår bra kan födseln vara världsunik.

Gynekologen Arne Rådestad är dock tveksam. Inte så mycket till nilingsfödseln i sig, utan till uppgiften att alla barnen skulle ha överlevt förlossningen.

– Det här är med största sannolikhet inte en spontan graviditet. Det skulle naturen aldrig bjuda på. I stället finns det goda grunder att tro att detta är en hormonstimulering som gått fel, som varit för kraftig, och där befruktningen skett inne i kroppen, säger han till TT.

Svårt att överleva

Att alla nio barn skulle ha överlevt förlossningen ser han som nästintill omöjligt.

– Den uppgiften är jag mycket tveksam till. Det är möjligt att bära på så många foster, men om man gör det kommer de att födas för tidigt och det blir svårt för alla att överleva, säger Arne Rådestad.

I dag, säger han, förekommer hormonstimulering endast för att skörda kvinnans ägg. Åtminstone i Sverige och övriga västvärlden. Därefter sker befruktningen utanför kroppen, varefter ett ägg förs tillbaka till kvinnan, för att på så vis undvika så kallade flerbördsgraviditeter, med två eller flera foster, som innebär en risk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons