Annons

Kvinna döms – gifte bort dotter till IS-man

En kvinna döms till fängelse för människohandel av sina två döttrar och medhjälp till grova våldtäkter mot en av dem hos terrorrörelsen IS.
En svensk IS-man döms för att ha våldtagit dottern, som han även gifte sig med.
Brott • Publicerad 9 januari 2023
Solna tingsrätt dömer en kvinna till sex år och tio månaders fängelse för människohandel och medhjälp till ett stort antal våldtäkter begångna hos terrorrörelsen IS. Arkivbild.
Solna tingsrätt dömer en kvinna till sex år och tio månaders fängelse för människohandel och medhjälp till ett stort antal våldtäkter begångna hos terrorrörelsen IS. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Kvinnan som är i 60-årsåldern döms till fängelse i sex år och tio månader, för människohandel och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot barn. Hon var även åtalad för äktenskapstvång men Solna tingsrätt bedömer att det ska ingå i den människohandel som hon döms för.

Enligt tingsrätten har hon gjort sig skyldig till människohandel genom att åren 2014–2015 ha transporterat en av sina döttrar till Syrien, och sedan inhyst båda sina döttrar där. Syftet har enligt domstolen varit att leva i en islamistisk stat under IS styre och inneburit att döttrarna som då var i tioårsåldern skulle gifta sig och bilda familj.

Hemmahörande i Stockholm

Annons

Syftet har därmed varit att exploatera döttrarna "för sexuella ändamål", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Den man som nu döms till åtta år och tio månaders fängelse – och som likt kvinnan är hemmahörande i Stockholm – har enligt domstolen gift sig med en av döttrarna vid två olika tillfällen i Syrien.

Under äktenskapen har mannen, som i dag är i 30-årsåldern, begått en mängd grova våldtäkter mot flickan. Rätten anser att kvinnan vid lika många tillfällen gjort sig skyldig till medhjälp.

Särskild råhet

"Målsäganden har befunnit sig i en miljö där hon enligt rådande normer inte kunnat värja sig från att bli utsatt för våldtäkterna, vilket mannen har utnyttjat och han har därför visat särskild hänsynslöshet och råhet. Även kvinnan har varit medveten om dessa förhållanden", säger rådmannen Anu Rintala enligt pressmeddelandet.

Kvinnan och mannen ska gemensamt betala skadestånd på nära 500 000 kronor till flickan som mannen gifte sig med. Kvinnan ska även betala ytterligare 50 000 till flickan, samt 100 000 kronor i skadestånd till sin andra dotter för den människohandel hon utsattes för.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons