Annons

Cyanidmördade sin sambo – döms till fängelse

En kvinna i 55-årsåldern döms av Norrtälje tingsrätt till 16 års fängelse för att ha giftmördat sin sambo. Kvinnan döms mot sitt nekande och rätten finner det ställt utom rimligt tvivel att hon mördat mannen genom att förgifta honom med cyanid.
Brott • Publicerad 3 juni 2019
En kvinna i 55-årsåldern döms till 16 fängelse för att ha giftmördat sin sambo.Foto: Johan Nilsson/TT

I februari förra året larmades ambulans till ett sommarhus i Norrtälje, där en man plötsligt efter en måltid blivit mycket dålig och avlidit. Mannen och den nu dömda kvinnan var ensamma i huset när mannen dog.

Till en början bedömdes mannen ha dött av naturliga orsaker. Men då hans anhöriga misstänkte att allt inte stod rätt till gjordes nya analyser av prover från obduktionen, och de visade att mannen hade dödliga halter av det mycket giftiga ämnet cyanid i kroppen.

Byggt på indicier

Annons

När resultaten av analysen var klara misstänkte polis och åklagare att kvinnan hade mördat mannen genom att ge honom det farliga ämnet och inledde en förundersökning.

Det har inte funnits någon direkt bevisning mot kvinnan, som vittnen, dna eller fingeravtryck. Åklagaren har byggt åtalet på indicier, men har ändå lyckats övertyga domstolen om att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan giftmördat mannen.

Av domen framgår bland annat att mannen, som var guldsmed till yrket, förvarade flera behållare med cyanid i den guldsmedja han drev, och där använde ämnet i arbetet.

Stal värdesaker

Kvinnan ska också vid flera tillfällen, både före och efter sambons död, ha gjort internetsökningar på giftmord, om giftmord går att upptäcka samt på leverantörer av cyanid.

Enligt domen stal hon också flera värdesaker från sambons dödsbo, och därför döms hon även för stöld och grov stöld.

Tingsrätten skriver att den gjort sin bedömning enligt gällande praxis som kräver att "åklagarens utredning är robust och det som motsäger åklagarens utredning är orimligt".

Åklagaren yrkade att kvinnan skulle dömas till livstids fängelse. Kvinnan själv nekar helt till brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons