Annons

Kväveoxid möjlig lindring för covidsjuka

Kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra coronavirussymptom. Gasen har en tydligt virushämmande effekt och används redan för att behandla andra lungsjukdomar.
Coronaviruset • Publicerad 4 oktober 2020
Kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra symptom av covid-19, menar forskare.
Kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra symptom av covid-19, menar forskare.Foto: 

Forskare lyfter i en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Redox Biology fram kväveoxid som möjlig behandlingsmetod mot coronavirussymptom. Ämnet, som produceras naturligt i kroppen, användes som behandling under sars-epidemin för att förbättra syresättningen i blodet för patienter med akut lungsvikt. Inflammationen i lungorna minskade med behandlingsmetoden.

– I och med att det redan används inom medicinen för behandling av olika lungproblem så borde det inte ligga så långt bort, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, som lett studien.

Annons

Forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet har byggt vidare på upptäckter kring coronavirus under sarsepidemin, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Då visade det sig att kväveoxid frisatt från en viss kemisk förening, kallat SNAP, hade en tydlig antiviral effekt på viruset. Även på det coronavirus som nu lamslagit världen, sars-cov-2, har SNAP en virusdödande effekt, visar den nya studien.

– Man har redan satt i gång studier i USA där man ger kväveoxid till patienter. Nu bör man på labb testa hur mycket kväveoxid som behövs och bygga upp modeller som bättre efterliknar den kliniska verkligheten för att komma ett steg närmare behandlingsmetoder, säger Åke Lundkvist.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons