Annons

Kuppavsatte presidenten får läkarhjälp

Nigers avsatte president Mohamed Bazoum, som hålls i husarrest, har fått träffa en läkare efter larmrapporter om försämrad hälsa.
Anhängare till Nigers militärjunta varnar samtidigt en västafrikansk samarbetsorganisationen Ecowas att intervenera.
Niger • Publicerad 12 augusti 2023
Nigers president Mohamed Bazoum. Arkivbild.
Nigers president Mohamed Bazoum. Arkivbild.Foto: Boureima Hama/Pool via AP/TT

Uppgiften om Bazoum kom från en av hans assistenter, som sade att läkaren tagit med sig mat till Bazoum och hans fru och 20-årige son som också hålls frihetsberövade.

EU och Afrikanska Unionen, AU, har uttryckt oro över den 63-årige Bazoums tillstånd och omständigheterna kring fångenskapen efter kuppen 26 juli. Mänskliga rättighetsorganisationen Human Rights Watch betecknade hans situation som "inhuman och grym", efter att ha talat med honom tidigare i veckan.

Annons

– Juntans plan är att svälta honom till döds, sade Nigers ambassadör i USA, Mamadou Kiari Liman-Tinguiri, till nyhetsbyrån AP.

I huvudstaden Niamey har samtidigt anhängare till militärkuppens ledare visat sitt stöd för kuppen, och uttryckt oro och missnöje över att den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas hotar med en militär intervention.

Kuppmakarna har tidigare anklagat Paris för att pressa Ecowas att intervenera i Niger.

Rättad: I en tidigare version av texten omnämnes felaktigt land i ingress.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons