Annons

Kungsörn ska avlivas i norska Troms

Norge • Publicerad 1 juni 2023
En ung kungsörn ska avlivas i norska Troms. Just den här kungsörnen fångades på bild i Bismarck, North Dakota. Arkivbild.
En ung kungsörn ska avlivas i norska Troms. Just den här kungsörnen fångades på bild i Bismarck, North Dakota. Arkivbild.Foto: Tom Stromme/AP/TT

Landshövdingen i Troms och Finnmark har gett tillstånd att avliva en ung kungsörn i Hjerttids reskötseldisktrikt i Troms fylke.

Bakgrunden är stora förluster av renkalvar i området. Avlivningstillståndet gäller fram till den 6 juni och uppdraget har gått till ett kommunalt team för skadedjursbekämpning.

Annons

Vuxna kungsörnar omfattas inte av avlivningstillståndet, framhåller landshövdingen. Det norska målet för beståndet av kungsörn är att det ska finnas en nationell population på mellan 850 och 1 200 häckande par i landet.

För att bevilja avlivningstillstånd krävs att enskilda kungsörnar orsakar betydande skador på boskap eller tamrenar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons