Annons

Kungen flaggar på halv stång för sin släkting

Kung Carl XVI Gustaf säger i ett uttalande på det svenska hovets hemsida att det är med sorg som han och hans familj mottaget beskedet om drottning Elizabeths bortgång. Under fredagen flaggar Stockholm slott på halv stång.
Kungligt • Publicerad 8 september 2022
Kung Carl Gustaf framför i ett meddelande på hovets hemsida sina kondoleanser till drottningen Elizabeths familj och till hennes folk.
Kung Carl Gustaf framför i ett meddelande på hovets hemsida sina kondoleanser till drottningen Elizabeths familj och till hennes folk.Foto: Jonas Borg/Kungliga hovstaterna

Kungen säger i uttalandet: "Med sorg har min familj och jag i dag mottagit beskedet att min kära släkting, Hennes Majestät Drottning Elizabeth II, har gått ur tiden.

"Drottningen tjänade sina länder och Samväldet med en enastående hängivenhet och pliktkänsla. Hon har varit ständigt närvarande, inte bara i det brittiska samhället utan även internationellt. Därtill har hon i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria.

Annons

Vi framför våra kondoleanser till Drottningens familj och till hennes folk."

Den svenska kungafamiljen är släkt med de brittiska kungligheterna genom drottning Victoria, som var kung Carl XVI Gustafs farmors farmor.

"Gärna vara med"

Det svenska kungaparet besökte Storbritannien i slutet av maj strax före drottning Elizabeth II:s platinajubileum inleddes – dock utan att träffa den jubilerande monarken.

– Hur mycket drottning Elizabeth själv kommer att närvara vet jag inte med tanke på hennes hälsa. De håller det nog ganska flexibelt. Men hon vill nog väldigt gärna vara med så mycket som möjligt – om jag känner henne rätt, sade kungen till TT i London.

I och med drottning Elizabeths bortgång blir nu hennes äldste son kung Charles III.

Kung Harald: Hängivet arbete

Även det norska hovet har i ett uttalande kommenterat drottningens bortgång:

"Våra tankar går till Hans majestät kungen och den närmaste familjen vid drottning Elizabeths bortgång. Under ett sekel ägnade sig drottningen hängivet åt sitt arbete och följde det brittiska folket genom glädje och sorg, i goda och dåliga tider. Våra kondoleanser går också till det brittiska folket", skriver kung Harald på norska hovets hemsida.

Också mellan drottning Elizabeth och Harald finns ett släktskap, de var tremänningar. Relationen går tillbaka till deras gemensamma gammelfarföräldrar, kung Edvard VII och drottning Alexandra – som var föräldrar till den norska drottning Maud.

En fantastisk dam

Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde skriver i ett känslosamt inlägg på Twitter att drottningen var en "exceptionell personlighet" och att "de alltid kommer att bära med sig fina minnen av denna fantastiska dam som genom sin regenttid visade värdighet, mod och hängivenhet".

"Vila i frid, ers majestät, tillsammans med din älskade make", avslutas inlägget undertecknat Philippe och Mathilde.

Spaniens kung Felipe hyllar den brittiska drottningens "pliktkänsla, engagemang och ett helt liv ägnat åt att tjäna" och skriver i ett telegram riktat till den nye kungen Charles III att hon "bevittnat, skrivit och format många av de mest relevanta kapitlen i vår världs historia".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons