Annons

Kungälvs kommun tar över Marstrandsfärjan

Transporter • Publicerad 6 november 2020
Kungälvs kommun tar över driften av färjan som går ut till bland annat Marstrands fästning i Bohuslän. Arkivbild.
Kungälvs kommun tar över driften av färjan som går ut till bland annat Marstrands fästning i Bohuslän. Arkivbild.Foto: Jonas Tufvesson/Shutterstock

Kungälvs kommun tar över driften av Marstrandsfärjan. Marstrand är en sommardestination känd bland annat för sin fästning och de årliga segeltävlingarna.

Orsaken är att kommunen inte vill acceptera konsekvenserna av Västra Götalandsregionens bolag Västtrafiks nya zonindelning. Den skulle innebära att ett årskort på färjan höjdes från 970 kronor till 7950 kronor. Nu blir priset istället 3975 kronor.

Annons

– Vi har provat mycket för att lösa det här problemet och det här var enda vägen vi kunde finna, förklarade kommunalrådet Miguel Odhner (S) på fullmäktigemötet på torsdagskvällen, enligt Kungälvs Posten.

Beslutet kommer efter protester från företagarna på Marstrand. De menar bland annat att en dramatiskt höjd taxa skulle försvåra för företagen på ön. Det var ett enigt fullmäktige som röstade igenom både avtalet med Västtrafik och förslaget till taxor. Avtalet är på 15 år och ska börja gälla från 1 januari 2021.

Färjan går från Marstrand till Arvidsvik. Överresan tar två minuter. Innan avtalet kan träda i kraft måste det också godkännas av regionfullmäktige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons