Annons

Kung Charles har stora skor att fylla

Han har fått vänta i över 70 år på det här ögonblicket. Nu kröns Charles III till Storbritanniens kung.
– Han har stora skor att fylla, säger kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow.
Kungligt • Publicerad 4 maj 2023
Kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow. Arkivbild.
Kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
Charles i pappa Philips famn 1951, då han snart skulle fylla tre år. Till höger mamma Elizabeth och lillasyster Anne.
Charles i pappa Philips famn 1951, då han snart skulle fylla tre år. Till höger mamma Elizabeth och lillasyster Anne.Foto: Eddie Worth/AP/TT
Några bemärkelsedatum i Charles liv.
Några bemärkelsedatum i Charles liv.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
På lördag kröns kung Charles. Bild från en mottagning i Buckingham Palace i slutet av förra året.
På lördag kröns kung Charles. Bild från en mottagning i Buckingham Palace i slutet av förra året.Foto: Isabel Infantes/AP/TT
Prinsessan Diana på väg att kyssa prins Charles på Buckingham Palaces balkong, på en av de klassiska bilderna från deras bröllop 1981.
Prinsessan Diana på väg att kyssa prins Charles på Buckingham Palaces balkong, på en av de klassiska bilderna från deras bröllop 1981.Foto: AP/TT
Charles på ett studentfoto 1967, då han var 18 år gammal. Bild från Trinity College i Cambridge.
Charles på ett studentfoto 1967, då han var 18 år gammal. Bild från Trinity College i Cambridge.Foto: Trinity College/AP/TT

Sällan har någon fått vänta så länge på sitt livs uppdrag. I november fyller han 75 år, men Charles Philip Arthur George blev kronprins redan tre år gammal när hans mamma Elizabeth blev drottning 1952.

I sju årtionden har Charles sedan dess kunnat förbereda sin egen regentperiod. Den inleddes i september i fjol när drottningen avled, 96 år gammal.

Annons

Elizabeth var oerhört populär och respekterad över hela världen. Det är rejäla skor att fylla.

– Det är ingen lätt uppgift. Som lite extra strössel på det så har han ju en hel del familjetrassel att ta tag i, säger Ebba Kleberg von Sydow, aktuell i Sveriges Radios podcast "Monarkerna".

Harry till kröningen

Familjetrasslet är främst relationen till yngste sonen Harry och hans fru Meghan som uppges ha frusit till is efter Harrys självbiografi "Den andre". I boken avslöjades intima detaljer om familjens konflikter. Efter mycket om och men kommer prinsen till kröningen, men utan sin Meghan som stannar hemma i USA.

En som däremot kommer till kröningen och får en stor roll är drottninggemålen Camilla. Under ceremonin kommer hon att krönas till drottning, vilket blir kulmen på parets förhållande som varat i fem årtionden.

Paret träffades redan på 70-talet. Det faktum att dåvarande prins Charles vägrade ge upp den relationen var en av orsakerna till att hans äktenskap med prinsessan Diana slutade med separation 1992 och sedermera skilsmässa 1996 – 15 år efter bröllopet som följdes i tv av en hel värld.

Dianas död i bilolycka 1997 skakade om det brittiska kungahuset, som fick kritik för sitt till synes känslokalla agerande när världen sörjde "folkets prinsessa". Det gjorde Charles mer impopulär än någonsin.

Charles och Camilla gifte sig till slut 2005 och sakta men säkert har hon blivit allt mer populär hos det brittiska folket.

Blyg och vilsen

Även bilden av Charles har förändrats genom åren. I ungdomen sågs han som en blyg och känslig man, präglad av sin tid på den hårda internatskolan Gordonstoun i nordöstra Skottland, dit han blev skickad av sin pappa prins Philip.

Medierna och tv-serier som "The crown" har målat ut Charles i vuxen ålder som lite vilsen, men också makthungrig och snobbig. Uppgifter i en dokumentär härom året om att en butler trycker fram tandkrämen på Charles tandborste varje morgon och kväll framställde honom som världsfrånvänd.

Men det finns också en annan sida. Under sin långa tid i väntan på att få bli kung tvingades Charles uppfinna sin egen roll som en modern kronprins, vid sidan av sina ceremoniella uppdrag.

Annons

Han blev på sätt en föregångare för andra kungligheter, engagerade sig tidigt i miljöfrågor och startade redan på 1970-talet stiftelsen The Prince's Trust, som ger ekonomiskt stöd till utbildning för barn och ungdomar. Länge backade han inte för att tycka till i olika samhällsfrågor, som när han kritiserade vad han såg som en allt för modern arkitektur.

Charles har också signalerat att det brittiska hovet måste bantas och spara pengar för att bli modernt. Färre kungligheter ska få apanage framöver.

Så hur kommer han att klara av att fylla de stora skorna? Kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow tycker inte vi kan jämföra med drottning Elizabeth, men tror det kommer att gå bra.

– Nej, därför att där fanns ju alla sagans ingredienser med den unga söta flickan, som hon ändå var, som klev in i detta överväldigande. Och det finns ju inte på samma sätt här. Men han kommer att lösa det, säger hon.

Fakta: Det här är kung Charles III

Namn: Charles Philip Arthur George.

Ålder: 74 år.

Familj: Gift med Camilla sedan 2005, två barn, fem barnbarn, två bonusbarn.

Bor: Clarence House i London, medan Buckingham Palace renoveras. Har även tillgång till bland annat slotten Windsor, Balmoral och Sandringham samt sitt privata hus Highgrove.

Titel: Kung av det Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirland och sina övriga riken och territorier, Samväldets överhuvud, trons försvarare. Statschef i ytterligare 14 länder, däribland Australien, Bahamas, Kanada, Jamaica och Nya Zeeland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons