Annons

Ayatollan om valbojkott: En dödssynd

De sju iranska presidentkandidater som återstår sedan det mäktiga väktarrådet sagt sitt har haft den andra av tre debatter inför valet – som beräknas ha det lägsta deltagandet sedan den islamiska revolutionen.
Iran • Publicerad 8 juni 2021
Valrörelsens första debatt. Från vänster: Said Jalili, Ebrahim Raisi, Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi, Alireza Zakani, Mohsen Rezaei, Mohsen Mehralizadeh och Abdolnasser Hemmati.
Valrörelsens första debatt. Från vänster: Said Jalili, Ebrahim Raisi, Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi, Alireza Zakani, Mohsen Rezaei, Mohsen Mehralizadeh och Abdolnasser Hemmati.Foto: YJC/AP/TT

Favorittippade Ebrahim Raisi, chef för landets rättsväsende och ultrakonservativ kandidat med ayatolla Khameneis stöd i ryggen mötte på tisdagen sina motståndare i en debatt som precis som den första präglades av personangrepp mellan kandidaterna.

Varje kandidat fick en fråga och tilläts sedan svara på den under fyra minuters tid. Däremellan stängdes deras mikrofoner av, likt de amerikanska presidentvaldebatterna mellan Donald Trump och Joe Biden i fjol.

Många bojkottar valet

Annons

Debatterna hade ursprungligen lagts på samma dagar som det iranska herrlandslaget i fotboll spelade kvalmatcher inför VM. De flyttades dock fram av rädsla för att den pågående oppositionsrörelsen för att bojkotta valet, tillsammans med konkurrensen om tittarsiffrorna, skulle försämra valdeltagandet.

Bojkotten motiveras delvis av att så få (främst moderata) kandidater fått väktarrådets tillåtelse att ställa upp i valet, men även av de ekonomiska problem som det hårt coronadrabbade landet stått inför. I en statlig opinionsundersökning svarade bara en dryg tredjedel att de planerar att rösta, i undersökningar av internationella medier svarar ännu färre att de planerar att delta.

Valdeltagandet riskerar därmed att bli det lägsta sedan den islamiska revolutionen 1979, något som verkar göra ayatolla Khamenei orolig, att döma av uttalanden i veckan. Ayatollan påpekade då att det var en dödssynd att inte rösta, eftersom det riskerar att göra det islamistiska styret svagare.

Påverkar inte kärnenergiavtalet

Ebrahim Raisi, som under sin tid som domare på 80-talet var med och beordrade massavrättningar av tusentals politiska fångar, har tidigare kritiserat det iranska kärnenergiavtalet.

Valresultatet kommer däremot inte att påverka samtalen kring avtalet, hävdar den sittande regeringens talesperson Ali Rabiei.

– Så länge som alla parter i kärnkraftsavtalet står fast vid sina åtaganden så kan de vara säkra på att Iran inte överger sina förpliktelser, säger Rabiei enligt AFP.

Men även om Iran ansluter sig till avtalet kommer hundratals sanktioner som införts mot landet att kvarstå, enligt ett uttalande från USA:s utrikesminister Antony Blinken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons