Annons

Polisens möjlighet till husrannsakan utökas

Regeringen föreslår ökade möjligheter till husrannsakan i jakt på vapen.
Däremot ska det kritiserade förslaget om att kroppsvisitera barn utredas på nytt.
Politik • Publicerad 9 juni 2021
I en lagrådsremiss föreslås polisen få ökade möjligheter till husrannsakan i förebyggande syfte. Arkivbild.
I en lagrådsremiss föreslås polisen få ökade möjligheter till husrannsakan i förebyggande syfte. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen är klar med en lagrådsremiss som ger polisen ökad möjlighet att göra husrannsakan i brottsförebyggande syfte, för att söka efter vapen och andra farliga föremål.

I dag är åtgärden begränsad till främst fordon och båtar.

Annons

– Med tanke på hur brottsutvecklingen förändrats så behöver vi utöka möjligheterna i brottsförebyggande syfte, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Lagförslaget innebär att den möjligheten utökas till gemen­samt tillgängliga utrymmen, som trapp­upp­gångar, källarkorri­dorer och tvättstugor i eller i anslutning till fler­bostads­­hus.

– Många gängkriminella använder sig av gemensamma utrymmen för att lagra vapen och narkotika, säger Damberg.

Gängkonflikter

Det beror, enligt honom, på att man inte vill ha vapen på sig eftersom straffen för vapenbrott skärpts.

Tanken är att de nya möjligheterna till husrannsakan ska användas i allvarliga lägen då gängkonflikter befaras kunna leda till skjutningar.

Den enskilde polismannen ute på fältet får som huvudregel inte fatta eget beslut om en sådan husrannsakan, utan det gör i praktiken ett högre befäl.

Däremot föreslås inte att polisen ska få göra husrannsakan i privatbostäder utan misstanke om brott.

Lagändringen väntas träda i kraft i december.

Utreds på nytt

Förslagen bygger på en utredning som var klar i november 2020. Den föreslog även utökade möjligheter att ingripa mot unga under 15 år, till exempel kroppsvisitation i jakt på vapen. Ett syfte är att försvåra för gäng att utnyttja barn i kriminell verksamhet.

I dag gäller att sådana så kallade tvångsmedel bara får användas mot barn under 15 år om det finns "särskilda skäl". Ut­redaren föreslog att det kravet inte ska gälla om det finns särskild anledning att anta att barnet utnyttjas i brottslig verk­sam­het.

Annons

Förslaget fick kritik från flera remissinstanser. Nu vill regeringen låta utreda förslaget på nytt för att se om det verkligen finns behov för en sådan lagändring.

– Det är anmärkningsvärt. Vi vet att unga blir utnyttjade av kriminella, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Problemen är akuta.

Forssell uppger att om regeringen inte lägger fram ett sådant förslag, så ska Moderaterna försöka få majoritet för en sådan lagändring i riksdagen.

Forssell kallar regeringens förslag om husrannsakan för en "halvmesyr" eftersom den inte går vidare med den delen som berör barn.

Moderaterna vill att polisen ska kunna upprätta visitationszoner i områden där gängkonflikt pågår. Det skulle göra det lättare att visitera människor i zonen, och vore, enligt Forssell, ett mer effektivt sätt att kyla ned en pågående konflikt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons