Annons

Kroppskontakt ska rädda valrossunge

USA • Publicerad 5 augusti 2023
Personalen vid Alaska Sea Life Center i Seward, Alaska, hoppas att kroppskontakt ska lugna den upphittade valrossungen.
Personalen vid Alaska Sea Life Center i Seward, Alaska, hoppas att kroppskontakt ska lugna den upphittade valrossungen.Foto: Kaiti Grant/AP/TT
Mjölk var tredje timme behövs för att den 90 kilo tunga valrossungen ska växa.
Mjölk var tredje timme behövs för att den 90 kilo tunga valrossungen ska växa.Foto: Kaiti Grant/AP/TT

Nappflaska var tredje timme och ständig kroppskontakt – med den metoden hoppas djurvårdare rädda livet på en månadsgammal valrossunge.

Den 90 kilo tunga ungen hittades i måndags av oljearbetare i nordligaste Alaska, mer än en halvmil från havet. Hur den hamnat där är oklart och av mamman syntes inga spår. Normalt är valrossungar beroende av sin mor i två år och för att ungen skulle överleva flögs den över 100 mil till ett marincenter i Seward i södra Alaska.

Annons

Den brunskrynkliga jättebabyn var uttorkad och visade tecken på infektion men har börjat flaskmatas med mjölkersättning.

I ett försök att efterhärma den närkontakt han skulle ha haft med sin mamma så turas personalen vid centret, en forskningsanläggning med publikt akvarium, om att kela med honom.

Valrossen, en hanne, har än så länge inget namn och rapporterna säger inget om hans framtida öde.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons