Annons

Krögare åtalas för coronafusk

En krögare i Hälsingland åtalas för det nya brottet omställningsstödsbrott, sedan han beviljats stöd från två olika myndigheter för samma tidsperiod.
Ekonomi • Publicerad 10 april 2021
En krögare i Hälsingland åtalas för att ha fuskat med coronastödet. Arkivbild.
En krögare i Hälsingland åtalas för att ha fuskat med coronastödet. Arkivbild.Foto: Kent Skibstad

Mannen ansökte och beviljades stöd av både Statens kulturråd och Skatteverket, på 140 000 respektive 40 000 kronor.

– Det står ganska tydligt att man inte har rätt till stöd om man redan har beviljats från annat håll. Han menar att han inte haft koll på att han beviljats stöd tidigare, så om inte annat är det vårdslöst agerat, säger åklagaren Anne-Charlotte Boo till helahälsingland.se.

Annons

Krögaren försvarar sig med att han ännu inte hade beviljats stödet från kulturrådet då han skickade in ansökan till Skatteverket, och betonar att han har betalat tillbaka stödet från Skatteverket när felaktigheten påtalats för honom.

– Vi trodde att vi hade sonat det här och vi anser att vi är oskyldiga, men det får tingsrätten bedöma. I vårt fall tycker jag inte det finns något uppsåt, säger restaurangägaren till nyhetssajten.

Om han döms riskerar han dels böter eller uppemot två års fängelse, dels en företagsbot på 50 000 kronor.

Restaurangägaren är en av de första i landet att åtalas sedan lagen infördes förra året. I mars väcktes det första åtalet mot en man som har haft två restauranger, men i sin ansökan bara hade redovisat en.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons