Annons

Kvinna i busskur slumpmässigt våldsoffer

Den 21-årige man som överföll en kvinna vid en busskur i Malmö valde sitt offer på slump.
Brott • Publicerad 12 november 2019
Polisen på plats efter våldsdådet på Lönngatan i Malmö natten till söndag 10 november.
Polisen på plats efter våldsdådet på Lönngatan i Malmö natten till söndag 10 november.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, blev överfallen när hon satt och väntade på bussen i stadsdelen Persborg natten till i söndags.

Hon fördes till sjukhus med livshotande skador och får fortfarande vård. Enligt polisen är hennes tillstånd kritiskt, men stabilt.

Annons

21-åringen har erkänt att han utförde attacken och sitter häktad, misstänkt för mordförsök.

– Han har ingen som helst relation till den här flickan och har förmodligen aldrig sett henne tidigare. Det har inte varit någon diskussion eller något meningsutbyte mellan dem innan det här hände. Hon var bara på fel plats vid fel tillfälle, säger advokat Anders Elison, som försvarar mannen.

Blodstänk på kläderna

Förbipasserande blev vittnen till överfallet och larmade polisen. Den misstänkte greps samma natt med blodstänk på kläderna och medgav snart gärningen.

21-åringen har tidigare varit föremål för psykiatrisk tvångsvård och hört röster. Han har haft kontakt med psykiatrin i närtid före dådet.

Varför mannen gav sig på kvinnan är fortfarande oklart.

– Så vitt har framkommit så här långt är det ingenting som triggat detta annat än en lust att skada henne, säger Anders Elison.

Överföll kvinnan bakifrån

Kvinnan satt med hörlurar i öronen när mannen gick till anfall och slog henne upprepade gånger med en planka.

– Hon hann nog aldrig uppfatta vad som hände. Han har närmat sig henne bakifrån och bara slagit till med plankan i huvudet, säger Anders Elison.

Den misstänkte sitter nu på häktet i Malmö i väntan på att genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Han är nätt och jämt kontaktbar, svarar enstavigt på tilltal. Det är svårt att säga hur han mår för han visar egentligen inga känsloyttringar. Det ligger väl i sjukdomen, säger Anders Elison.

Carl V Andersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons