Annons

Kritiserade skolnedläggningar inte olagliga

Utbildning • Publicerad 1 juni 2023
Fler än 50 personer överklagade kommunens nedläggningsbeslut. Arkivbild.
Fler än 50 personer överklagade kommunens nedläggningsbeslut. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Linköping kommuns beslut att lägga ner flera skolor överklagades av ett stort antal upprörda Linköpingsbor. Nu ger förvaltningsrätten kommunen rätt, nedläggningsbesluten har gått rätt till.

"Vi har kommit fram till att det inte finns grund för att upphäva beslutet", säger Kristina H Samuelsson, rådman i Linköpings förvaltningsrätt i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt handlar det om elva förskolor och tre grundskolor som ska läggas ner under detta och nästa år. Beslutet togs under våren av barn- och ungdomsnämnden som anser att kommunen har för mycket lokaler sett till antalet elever.

Hela 51 Linköpingsbor överklagade nedläggningarna och framförde att kommunen inte sett till barnens bästa enligt barnkonventionen. De ansåg också att beslutet borde ha tagits av kommunfullmäktige, snarare än en nämnd.

Enligt förvaltningsrätten har nämnden haft rätt att fatta beslutet. Nämnden har inte heller brustit i att se till barnets bästa, enligt domen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons