Annons

Kritik mot slimmad snabbjärnväg

Kommuner ryter ifrån gällande planerna på att placera tågstationer utanför stadskärnorna när den planerade höghastighetsjärnvägen ska byggas billigare, rapporterar .
Transport • Publicerad 11 november 2020
Sänkt budget för den planerade höghastighetsjärnvägen gör att många stationer kan hamna utanför stadskärnorna. Arkivbild.
Sänkt budget för den planerade höghastighetsjärnvägen gör att många stationer kan hamna utanför stadskärnorna. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

– Hela tanken med det här var ju att det är ett samhällsbyggnadsprojekt som ska knyta ihop landet och skapa arbetsmarknadsförstoring, bättre möjligheter för pendling och ett ökat bostadsbyggande. Med de här förslagen går man miste om det, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping, till radion.

Ekot har även pratat med representanter från Norrköping, Linköping, Nyköping och Borås, som säger samma sak.

Annons

Snabbjärnvägen skulle innebära nya pendlingsmöjligheter för städerna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, men då kan inte endast stationerna i storstäderna ligga centralt, menar kritikerna.

Trafikverkets slutrapport kommer i februari, men myndigheten säger redan nu att centrala tågstationer inte är möjliga om kostnaderna ska sänkas till det nuvarande kostnadstaket på drygt 200 miljarder kronor, som regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet har kommit överens om, vilket är 40 miljarder mindre än det tidigare förslaget från Sverigeförhandlingen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons