Annons

Kristersson KU-anmäls för Archer-uttalande

Politik • Publicerad 2 december 2022
Peter Hultqvist (S) KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M).
Peter Hultqvist (S) KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M).Foto: Christine Olsson/TT

Socialdemokraterna anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Orsaken är hur han motiverat att artillerisystemet Archer inte fanns med i det senaste stödpaketet till Ukraina. Något som stått högt upp på Ukrainas önskelista.

– Han förklarade i riksdagens frågestund att orsaken var att det inte låg överst på Ukrainas lista, säger Peter Hultqvist (S) som ligger bakom KU-anmälan.

Annons

Men det stämmer inte, anser Hultqvist. Han hänvisar till underlag som redovisats för försvarsutskottet under sekretess. Där analyseras effekten av att sända Archer till Ukraina, till exempel hur svensk försvarsförmåga påverkas och vilka utbildningsinsatser som krävs.

Hultqvist vill nu att Kristerssons uttalande faktagranskas, liksom regeringens bevekelsegrunder och beslutsprocess.

– Jag menar att Kristersson måste orka säga som det är, säger Hultqvist.

Före valet krävde Kristersson att Archersystemet skulle skickas till Ukraina. Han kallade det för "ynkligt och svagt" att den förra S-regeringen inte gjorde det.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons