Annons

Kristersson kan inte lova 5:50 kronor lägre pris

Politik • Publicerad 8 maj 2023
"Ingen kan säga exakt" hur stor prissänkningen blir, enlig statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
"Ingen kan säga exakt" hur stor prissänkningen blir, enlig statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är inte säkert att dieselpriset sänks med 5:50 kronor per liter efter att Tidöpartierna sänkt reduktionsplikten till sex procent vid årsskiftet. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT.

– Ingen kan lova exakt, för det beror på vilka priseffekter vi har av andra skäl också naturligtvis. Vi gjorde ett räkneexempel som visar att har man väldigt höga inblandningskrav av biobränsle, som är mycket dyrare, då blir det stora prisskillnader.

Annons

När förslaget presenterades i helgen skrev regeringen och Sverigedemokraterna att "den nya lägre nivån ska gälla under mandatperioden och gör att det kan bli ungefär 5:50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024".

Därefter har flera i drivmedelsbranschen sagt att prissänkningen kanske inte kommer i närheten av den siffran. Priset kan till och med gå upp.

– Det finns säkert de i drivmedelsbranschen som inte gillar det här, det har jag respekt för. Men det är inte för deras skull som vi sänker reduktionsplikten utan det är för svenska hushåll, säger Kristersson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons