Annons

Kristersson bekymrad över polisens arbetsro

De många turerna kring polisledningen kan påverka kampen mot gängbrottslighet, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Om uppståndelsen kan ha påverkat förtroendet för polisen kan han inte svara på.
– Det har jag ingen uppfattning om, säger han.
Samhälle • Publicerad 1 mars 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) är orolig för att turerna kring polisledningen kan påverka arbetet mot gängbrottsligheten.
Statsminister Ulf Kristersson (M) är orolig för att turerna kring polisledningen kan påverka arbetet mot gängbrottsligheten.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ulf Kristersson konstaterar att det är bra att det bringats klarhet i vad som hänt – i övrigt vill han inte kommentera huruvida polisen har hanterat händelserna kring Mats Löfving och Linda Staaf på ett bra sätt.

– Jag har som statsminister inga synpunkter på hur polisen genomför sina arbetsrättsliga utredningar, säger han under ett besök i småländska Värnamo.

Annons

TT: Var det lämpligt att rikspolischefen Anders Thornberg själv tillsatte den utredare som skulle granska honom?

– Det var en arbetsrättslig fråga som skedde parallellt med de rent juridiska prövningarna. Det är inte ovanligt att man gör den sortens granskningar, så regeringen har inte haft några synpunkter på det, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Vi har respekt för att man ville klarlägga det som skett, det fanns ju stort intresse för att veta att saker hade gått rätt till. Så det hade regeringen stort förtroende för.

Kristersson bekymrad

Statsministern är däremot orolig för att polisens arbetsro ska påverkas av uppståndelsen.

– Jag är bekymrad över att det handlar om så mycket andra saker. Polisen måste få den nödvändiga arbetsron att hantera ständiga skjutningar och ständiga sprängningar, säger han.

Lyckas man inte med det så kan trovärdigheten för Polismyndigheten – och staten – äventyras i längden, menar Kristersson.

– Vi måste komma till rätta med det och då krävs det en poliskår som fullt ut kan lägga kraft på rätt saker.

"Ingen uppfattning"

Om turerna inom polisledningen riskerar att påverka allmänhetens förtroende för polisen har dock Ulf Kristersson ingen uppfattning om, säger han.

– Jag tror att varje gång polisen lyckas göra sitt viktiga arbete och se till att människor som begår brott ställs inför rätta så växer trovärdigheten. Så fort många människor som begår allvarliga brott inte ställs till svars så sjunker trovärdigheten, säger han.

TT: Så frågorna om jäv inom polisledningen påverkar inte?

– Nej, det var det som den här utredningen var till för att reda ut, och så vitt jag förstår så tycker utredaren att han har klarat ut vad som gällde i den frågan och det är bra att de osäkerheterna har skingrats, säger Ulf Kristersson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons