Annons

Kristdemokraterna vill slopa hemspråket

Politik • Publicerad 8 oktober 2020
Modersmålsundervisningen i skolan bör slopas, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren. Arkivbild.
Modersmålsundervisningen i skolan bör slopas, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Kristdemokraterna vill lägga ner modersmålsundervisningen, som tidigare kallades hemspråk, i samtliga skolor i Sverige. Förslaget ska behandlas av partiets partifullmäktige under fredagen, rapporterar Ekot.

Enligt KD kan inte forskningen bevisa nyttan av undervisningen, och idén om den behöver omprövas.

Annons

– Vi ser ju helt enkelt att det är en rad brister i modersmålsundervisningen, inte minst att 40 procent av lärarna inte är behöriga och att vi har en situation där var fjärde skola inte får godkänt av skolinspektionen, säger partisekreterare Peter Kullgren till Ekot.

Den miljard som modersmålsundervisningen kostar ska i stället användas till annan språkutbildning, anser Kristdemokraterna. Främst vill de att den ska gå till svenska för invandrare och studiehandledning på hemspråk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons