Annons

Krisen i Akademien: Detta har hänt

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd för den så kallade kulturprofilen. Därmed står våldtäktsdomen mot honom fast.
I november 2017 anklagade flera kvinnor den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp. Skandalen med kopplingar till Akademien började rullas upp, och har bland annat innehållit en våldtäktsdom samt ett uteblivet litteraturpris och flera avhopp.
Akademikrisen • Publicerad 7 maj 2019
Börshuset i Gamla stan som inrymmer Svenska Akademien och Nobelmuseum.
Börshuset i Gamla stan som inrymmer Svenska Akademien och Nobelmuseum.Foto: HASSE HOLMBERG

Här är en bakgrund till krisen.

Annons

November 2017: 18 kvinnor vittnar i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

December 2017: Åklagare inleder en förundersökning mot kulturprofilen. Åtta kvinnor har polisanmält honom, fyra av anmälningarna ska gälla våldtäkt. Kulturprofilen nekar till brott.

Mars 2018. Delar av förundersökningen mot kulturprofilen läggs ned. Anledningen är dels att några brott har preskriberats, dels att det inte går att bevisa vad som har hänt.

6 april 2018: En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Tre ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, meddelar att de lämnar arbetet i Svenska Akademien.

10 april 2018: Ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl skriver ett debattinlägg i Expressen och kritiserar andra ledamöter och den nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius. Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien.

Annons

18 april 2018: Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att utträda på egen begäran.

19 april 2018: Akademiledamoten Lotta Lotass begär formellt utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

20 april 2018: Akademien berättar att man överlämnar utredningen som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter.

27 april 2018: Ekobrottsmyndigheten meddelar att en förundersökning inletts med koppling till Svenska Akademien.

28 april 2918: Även ledamoten Sara Stridsberg meddelar att hon lämnar Akademien.

Annons

4 maj 2018: Akademien tillkännager att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

7 maj 2018: Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

22 maj 2018: Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

23 maj 2018: Hovet uttalar sig, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

12 jun 2018: Den så kallade kulturprofilen åtalas för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Annons

6 september 2018: Akademien håller sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

19 september 2018: Rättegången mot den så kallade kulturprofilen inleds. Han åtalas för att ha våldtagit en kvinna två gånger. Mannen nekar till brott.

24 september 2018: Stockholms tingsrätt beslutar att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

1 oktober 2018: Kulturprofilen döms till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han överklagar domen till hovrätten några dagar senare.

5 oktober 2018: Jila Mossaed och Eric M Runesson väljs in som nya ledamöter i Akademien.

Annons

12 oktober 2018: Ledamoten Per Wästberg berättar att Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson, som har kopplingar till den så kallade kulturprofilen, att lämna.

19 oktober 2018: Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, väljs in som ny ledamot i Akademi

1 november 2018: Katarina Frostenson vill inte lämna Akademien frivilligt. Akademien meddelar samtidigt att man går vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med.

7 november 2018: Ledamoten Jayne Svenungsson avslöjar att hon lämnar Svenska Akademien – knappt ett år efter att hon tillträdde.

14 november 2018: Hovrätten avslutar förhandlingarna om kulturprofilen.

Annons

3 december 2018: Kulturprofilen döms för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse. I ett uttalande till TT skriver Svenska Akademien att det är bra att offret för övergreppen har fått upprättelse.

18 december 2018: I sin kompletterande utredning om sekretessbrott kommer advokatbyrån Hammarskiöld & Co fram till att Katarina Frostenson har läckt information och orsakat Svenska Akademien stor skada. Lämnar hon inte frivilligt anser advokatbyrån att Akademiens ledamöter är skyldiga att utesluta henne.

27 december 2018: Kulturprofilen överklagar hovrättens dom.

10 januari 2019: Akademiledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien.

22 januari: Kulturprofilen åtalas inte för skattebrott. Förundersökningen läggs ner.

Annons

26 februari: Sara Danius lämnar Akademien för gott.

7 maj: Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd för kulturprofilen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons