Annons

Kriminalpolitiken viktigare för väljarna

Politik • Publicerad 9 maj 2021
Lag och ordning blir viktigare för väljarna. Arkivbild.
Lag och ordning blir viktigare för väljarna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalpolitiken har blivit en allt viktigare fråga för väljarna, enligt mätningar som opinionsinstitutet Ipsos gör för Dagens Nyheter. I den senaste mätningen hålls lag och ordning högre än någon gång tidigare.

Det var länge en mycket mindre prioriterad fråga, men opinionen svängde 2017, vilket sammanfaller med ett tilltagande skjutvapenvåld i landet. Samtidigt har gängkriminalitet och straffrättsliga påföljder klättrat högt på den politiska dagordningen.

Annons

22 procent av de totalt 1 239 tillfrågade håller frågor som faller under kategorin "Brottslighet/lag och ordning" bland sina tre främsta frågor i mätningen. I februari förra året var motsvarande andel 18 procent.

Invandring – vilket omfattar både migration och integration – hålls fortfarande som den viktigaste frågan. Sjukvården kommer strax därefter och sedan kommer lag och ordning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons