Annons

Krigsbrottsdömd drar tillbaka överklagande

Den 49-åriga kvinna som av tingsrätten dömdes till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott har återkallat sitt överklagande till hovrätten. Även åklagaren har därefter återkallat sitt.
Brott • Publicerad 5 april 2022
Den åtalade kvinnan (med ryggen mot) under rättegången i Stockholms tingsrätt.
Den åtalade kvinnan (med ryggen mot) under rättegången i Stockholms tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT

I återkallandet av överklagandet, som inkom till Svea hovrätt den 4 april, ges ingen motivering till varför kvinnan väljer att ta tillbaka sitt överklagande. Men kvinnans advokat Mikael Westerlund berättar för TT om varför kvinnan väljer att inte överklaga.

– Vi har kunnat konstatera att vi vunnit stora framgångar i tingsrätten på så sätt att vi kunde motbevisa aktivt handlande och kunde visa att hon inte kunde påverka händelseutvecklingen på plats. Hon dömdes för underlåtenhetsbrott och vi befarade att om det hade blivit en ändring i hovrätten hade straffet kunnat bli mycket längre, säger Mikael Westerlund.

Välskriven dom

Annons

Åklagare Reena Devguns återkallande inkom samma dag. Hon skriver att hon blivit underrättad om att kvinnan återkallat sitt överklagande och därmed gör detsamma.

– Jag kände att om hon är beredd att godta den här domen så är vi också beredda att göra det, säger Reena Devgun som är en av åklagarna i målet.

Devgun kommenterar också Stockholms tingsrätts dom, som nu blir den slutliga.

– Den är väldigt välskriven och hon är dömd som gärningsman vilket vi tycker är väldigt viktigt. Tingsrätten har verkligen prövat det vi anser att vi har kunnat bevisa som hon har gjort, säger Reena Devgun.

Målet ska nu avskrivas hos Svea hovrätt och tingsrättens dom vinner laga kraft fyra veckor efter avskrivningen.

Sonen rekryterades

Kvinnan tog sig till Syrien med sina barn, bland dem den aktuella sonen, våren 2013. Hon har hävdat att hon lurades dit av barnens far, men tingsrätten bedömer att både hon och maken tillhört en sektliknande islamistisk miljö som förespråkade väpnad kamp för sharia och att hon förstod att det var Syrien hon skulle till.

Hon visste också att där pågick ett brutalt inbördeskrig där våldsbejakande islamistiska grupper var involverade.

I Syrien rekryterades och utnyttjades den tolvårige pojken som barnsoldat för IS räkning. Även detta måste kvinnan ha förstått, enligt Stockholms tingsrätts dom.

Kvinnan dömdes för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014. Påföljden blev sex års fängelse, åklagarna hade yrkat på åtta år.

I tingsrätten nekade kvinnan till brott och hävdade att hon dels inte förstod att sonen användes som barnsoldat, dels att hon som kvinna inte hade någon möjlighet att styra över honom i Syrien.

Fakta: Krigsförbrytelse och barnsoldater

Den 49-åriga kvinnan döms för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.

Brottet har begåtts genom användande av barnsoldat. Det finns ett absolut förbud mot att använda barn under 15 år för direkt deltagande i fientligheter under en väpnad konflikt.

Det är inte bara straffbart att använda barn för strid, utan kan även avse andra förfaranden kopplade till krigföringen. Det kan handla om att barn används för att spionera, hålla utkik eller transportera saker.

Källa: Åklagarmyndigheten, Stockholms tingsrätt

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons