Annons

Kriget kan driva på grön utveckling

Kriget i Ukraina kan medföra att utvecklingen mot mer förnybar energi påskyndas, enligt Petteri Taalas, generalsekreterare för FN:s väderorgan WMO.
Energi • Publicerad 12 oktober 2022
En solkraftsanläggning i södra Indien. Arkivbild.
En solkraftsanläggning i södra Indien. Arkivbild.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Kriget har lett till en energikris, med höjda priser för fossila bränslen som olja, kol och gas.

– På fem till tio års sikt så är det tydligt att det här kriget i Ukraina kommer att snabba upp konsumtionen av fossil energi, och det snabbar upp den här gröna omställningen, säger han.

Annons

Det kan låta motsägelsefullt, men även om en del länder kortsiktigt vänt sig till kolet har de höjda priserna gjort det mer lönsamt att satsa på de gröna alternativen.

– Så vi kommer att investera mycket mer i förnybar energi och energisparande lösningar, säger den finländske meteorologen Taalas.

Från 2030 kommer åtgärderna, tillsammans med en del atomenergi, att vara en del av lösningen, enligt honom. Och omställningen behövs. Enligt en färsk rapport från WMO behöver tillgången på fossilfri el fördubblas på åtta år för att begränsa den globala uppvärmningen. Energisektorn står för tre fjärdedelar av utsläpp av växthusgaser i dag.

– Så från ett klimatperspektiv så kan kriget i Ukraina ses som en välsignelse, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons