Annons

Krav på teologi kan slopas för danska präster

Danmark • Publicerad 11 juli 2020
Møgeltønder kyrka i Danmark. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Møgeltønder kyrka i Danmark. Bilden har ingen koppling till artikeln.Foto: Kyrre Lien/NTB scanpix/TT

Den som vill jobba som präst i den danska folkkyrkan ska inte längre behöva ha läst teologi på universitetet för att vara behörig att söka tjänsterna, enligt ett lagförslag från kyrkominister Joy Mogensen (S).

Bakgrunden till förslaget är svårigheter att hitta nya präster, särskilt i regioner med låg genomsnittlig förvärvsinkomst och svag befolkningsutveckling. Samtidigt väntas många präster pensioneras inom de närmsta åren.

Annons

"Sammanhållning och balans mellan landsbygd och stad är centrala mål för regeringen. En viktig aspekt av det målet är att säkerställa att det finns tillgång till kyrkor i hela landet, oavsett var man bor", säger Mogensen i ett uttalande på regeringens hemsida.

Det kommer dock fortfarande ställas krav på en kandidatutbildning, samt prästutbildning och en efterutbildning på sammanlagt tre år.

Lagförslaget har skickats ut på remiss. Om det går igenom kommer de nya reglerna att börja gälla under nästa år och därefter i tio år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons