Annons

Krav på eldupphör i Afghanistan

Afghanistan • Publicerad 2 maj 2019
Deltagare i det nationella rådslaget i Afghanistan, loya jurga kräver eldupphör i landet. Bilden är från mötet tidigare i veckan.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Flera ledare i Afghanistan kräver ett omedelbart eldupphör i landet efter flera dagar av diskussioner om möjliga villkor för ett fredsavtal med talibanerna.

Fler än 3 000 politiker, etniska ledare och andra representanter från hela landet har deltagit i veckans nationella rådslag, loya jirga.

Annons

– Varje dag dödas afghaner utan anledning. Ett ovillkorligt eldupphör måste utlysas, säger Mohammad Qureshi, som leder en av rådslagets många utskott.

Talibanerna, som inte medverkat på mötet, träffar under veckan i stället USA:s utsände Zalmay Khalilzad i Doha.

Många afghaner är oroliga för att talibanerna kan försöka vinna mer makt om de når ett avtal med USA, och då sätta stopp för utvecklingen inom till exempel kvinnors rättigheter, pressfrihet och rättsligt skydd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons