Annons

Krav att få kravalledares kranium till Kenya

Kenya • Publicerad 10 september 2022
En kenyansk folkgrupp vill ha tillbaka rester av en upprorsledare, en fråga som är möjlig att ställa först efter drottning Elizabeths död enligt dem. Arkivbild.
En kenyansk folkgrupp vill ha tillbaka rester av en upprorsledare, en fråga som är möjlig att ställa först efter drottning Elizabeths död enligt dem. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

Krav reses i Kenya att kraniet efter en framstående motståndsledare ska återlämnas från Storbritannien till Kenya.

Koitalel Arap Samoei ledde en upprorsrörelsen som motsatte sig ett järnvägsbygge mellan Kenyas hamnstad Mombasa, genom landet och till Victoriasjön i Uganda.

Annons

Flera tusen människor tros ha dödats i den väpnade kampen som inleddes 1895 och som pågick i mer än ett decennium.

Historiker i Kenya hädar att ledaren Samoei lurades till ett möte av de koloniala makthavarna 1905. Istället för förhandlingar så sköts Samoei och flera av hans följeslagare till döds.

Samoeis huvud avskildes från kroppen och sändes till England som krigstrofé, enligt kenyanska representanter för den utsatta folkgruppen.

Samoei var så kallad Orkoiyot, andlig ledare inom folkgruppen Nandi.

Förslaget att få tillbaka ledarens kranium ses som möjligt först nu, efter drottning Elizabeths död.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons