Annons

"Fraktmarknaden är riktigt tuff"

Komponentbrist ihop med dyra och försenade leveranser är en utmaning för industrin, även för Sandvik som ändå överraskar med ett starkt resultat.
Ekonomi • Publicerad 18 oktober 2021
Verkstadskoncernen Sandvik redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Verkstadskoncernen Sandvik redovisar kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Johanna Norin/TT

Verkstadskoncernen Sandvik är först ut bland börsjättarna att redovisa tredje kvartalet. Vinsten före skatt steg med drygt en halv miljard till över 4,5 miljarder kronor, vilket var något bättre än aktieanalytikerna hade räknat med, och aktiekursen steg.

Orderingången lyfte ordentligt, framför allt från den heta gruvindustrin där beställningarna var rekordstora. Men intäkterna hänger inte med i samma fart, vilket beror på fortsatta problem i kedjan av leveranser. Efterfrågan är helt enkelt större än vad Sandvik klarar av. Det är fortfarande brist på halvledarkomponenter och fraktmarknaden sviktar. Det blir både dyrare och med förseningar som följd, enligt Stefan Widing.

Notan skickas vidare

Annons

Det är svårt att sia om hur länge problemen består, men han ser framför sig att både fraktmarknadens utmaningar och bristen på komponenter består åtminstone in i första halvåret nästa år.

Ovanpå det stiger råvarukostnaderna rejält, men Sandvik lyckas skicka notan vidare till kunderna, enligt Stefan Widing.

– Så mycket vi som vi bara kan, säger han och nämner ett flertal prishöjningar under året på koncernens produkter som kunderna hackat i sig.

Fordon tappar lite fart

Alla känner till läget, och än så länge accepterar kunderna de högre priserna, enligt Sandvikchefen.

Han beskriver efterfrågan på koncernens produkter som fortsatt stark. Fordonsmarknaden har dock tappat lite av tempot som fanns där tidigare i år, vilket hänger ihop med brist på insatsvaror och även med de många produktionsstoppen som flera fordonstillverkare rapporterat om.

Fakta: Kraftigt orderlyft för Sandvik

Vinsten före skatt blev 4 546 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med en vinst på 3 988 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Intäkterna steg till 24 826 miljoner kronor jämfört med 20 145 miljoner kronor förra året.

Orderingången ökade till 26 292 miljoner kronor jämfört med 19 909 miljoner kronor första kvartalet förra året.

Analytiker hade inför rapporten i snitt räknat med en vinst på cirka 4,4 miljarder kronor före skatt, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv. Intäktsprognosen låg i snitt på 24,6 miljarder.

Källa: Sandvik, Refinitiv

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons