Annons

Kraftig uppgång på exportmarknaden

Ekonomi • Publicerad 12 november 2020
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, säger att uppgången i EMI har överträffat förväntningarna - i ljuset av coronapandemin. Arkivbild.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, säger att uppgången i EMI har överträffat förväntningarna - i ljuset av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Läget på den svenska exportmarknaden är ljus.

Business Swedens Exportchefsindex (EMI) steg med 11,4 enheter det fjärde kvartalet och landade på 60,1 - den högsta noteringen sedan andra kvartalet 2018.

Annons

"Den kraftiga uppgången i EMI fjärde kvartalet har definitivt överträffat förväntningarna inte minst i ljuset av den ökade smittspridningen och införda restriktioner", säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden i ett pressmeddelande.

Samtliga delindex har ökat och är nu, med undantag av index för exportorderstockarna, över det viktiga 50-strecket som är gränsen mellan optimism och pessimism.

EMI speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer. Den 11 februari 2021 kommer nästa exportchefsindex.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons