Annons

Kraftig ökning av specialmat i skolan

Allt fler begär specialkost i skolmatsalen.
Nu slår kommuner larm om att situationen håller på att bli ohållbar, rapporterar Dagens Nyheter.
Livsmedel • Publicerad 5 januari 2020
Efterfrågan på specialkost i skolan ökar kraftigt. Arkivbild.
Efterfrågan på specialkost i skolan ökar kraftigt. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Andelen grundskoleelever som vill ha specialkost i skolan har ökat kraftigt. Detta enligt 83 procent av kommunerna som svarat på en enkät från tidningen, 171 av Sveriges 290 kommuner.

– Specialkosten har exploderat de senaste åren och det ser likadant ut i alla kommuner, säger Marianne Backrud-Hagberg, kostchef i Nyköpings kommun och ordförande för kostchefsföreningen Kost & Näring, till DN.

Annons

De vanligaste skälen till ökningen är allergier, gluten- eller laktosintolerans eller religion. Även elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som oftast bara äter några få livsmedel, är en grupp som ökat mycket, visar enkäten.

Runt var femte skollunch är i dag anpassad, enligt Kost & Näring. Trots att specialkosten är dyrare får inte skolköken någon extra ersättning, vilket gör att pengarna måste sparas in på andra områden.

Kommunerna efterlyser nationella riktlinjer, men Livsmedelsverket har inte tagit fram några. Kostchefsföreningen har nu tagit fram gemensamma regler.

– Nästan alla kommuner står inför besparingar och måste sätta ner foten. Då är det bra om man har ett dokument att förhålla sig till. Men visst kommer vi få arga samtal, säger Marianne Backrud-Hagberg till tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons