Annons

Kraftig ökning av antalet covidfall

Smittspridningen av coronaviruset ökar kraftigt. Eftersom andra luftvägsvirus också är i omlopp innebär det en ökad belastning på sjukvården, meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD).
Coronaviruset • Publicerad 9 december 2022
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, socialminister Jakob Forssmed (KD) och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson gav en lägesbild om smittspridningen för covid-19 på fredagen.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, socialminister Jakob Forssmed (KD) och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson gav en lägesbild om smittspridningen för covid-19 på fredagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Ökningen ser ut att ske i princip hela landet, säger socialministern på en gemensam pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om spridningen av covid-19.

Jakob Forssmed påminner om att coronapandemin inte är över.

Annons

– Vi lever med den i en ny fas. Vi behöver därför fortfarande ta ansvar och vara rädda om varandra.

Ökning med 58 procent

Förra veckan registrerades 6 716 covidfall i Sverige, en ökning med 58 procent från veckan innan.

– Vi är uppe på samma nivåer som vi var i vecka tolv i våras. Den här ökningen syns i alla åldrar, och särskilt inom särskilda boenden för äldre och inom hemtjänsten, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Totalt i landet vårdas 1 300 personer på sjukhus med anledning av covid-19, också det en tydlig ökning från föregående vecka.

– Ökningen motsvarar ungefär 43 procent. Vi ser också ett motsvarande ökat antal inläggningar på intensivvården, även om det naturligtvis är betydligt färre patienter, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson.

"Stanna hemma"

Eftersom det samtidigt är en betydande spridning av andra luftvägsinfektioner, som säsongsinfluensa och rs-virus, ökar belastningen på sjukvården och dess personal.

– Stanna hemma om du är sjuk, vaccinera dig om du är ovaccinerad eller om du inte tagit dina tre doser som vuxen, och är du över 65 år eller tillhör en riskgrupp så fyll på med en höstdos, säger Forssmed.

Tegmark Wisell konstaterar att särskilt äldre behöver se över sin situation och vaccinskydd.

– Ju äldre man är desto större är risken för allvarlig sjukdom och att dö. Har man dessutom sjukdomar och riskfaktorer så blir risken större, säger hon.

Inga nya restriktioner

De flesta restriktioner togs bort i februari och sedan april klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Annons

Några nya restriktioner är inte aktuella just nu.

– Det finns inga sådana förslag i nuläget, vare sig från regeringen eller myndigheterna, säger Jakob Forssmed efter en fråga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons