Annons

Kraftig minskning av sjöräddningsinsatser

Antalet sjöräddningsinsatser i somras minskade med 20 procent jämfört med i fjol. De vanligaste larmorsaker var motorhaverier och grundstötningar.
Sjöfart • Publicerad 8 september 2022
Högre drivmedelspriser kan vara en orsak till minskningen. Arkivbild.
Högre drivmedelspriser kan vara en orsak till minskningen. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson / TT

Totalt 559 sjöräddningsärenden hanterades av Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral under juni till och med augusti. Samma månader i fjol var antalet ärenden 702.

Flest larm i somras kom in i storstadsregionerna. I Västra Götalands län hanterade Sjöfartsverkets sjöräddning flest ärenden, 127, följt av 124 i Stockholms län och 61 i Skåne län.

Annons

Generellt är det vädret som påverkar mest. Men i år kan det även finnas förklaringar i form av ett minskat fritidsbåtsåkande, enligt Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral.

"Bland annat till följd av högre drivmedelspriser. Fler har också valt att tillbringa sommarsemestern utomlands", säger hon i ett pressmeddelande.

Andelen räddningsinsatser som rör fritidsbåtar har minskat jämfört med tidigare, men utgör fortfarande den största delen. Andelen ärenden som rör handelsfartyg har samtidigt ökat från tre procent i fjol till nio procent i sommar.

"Det visar att återhämtningen inom bland annat kryssningstrafiken fortsätter mot samma nivåer som innan pandemin", säger Vestergård.

Totalt 237 flygräddningsärenden hanterades, vilket motsvarar en minskning med åtta procent jämfört med i fjol.

Fakta: Sjöräddningsinsatser i Sverige

Antalet sjöräddningsinsatser juni-augusti, fördelat per geografiskt område.

Västra Götalands län: 127.

Stockholms län: 124.

Skåne län: 61.

Mälaren: 45.

Hallands län: 34.

Vänern: 27.

Kalmar län: 27.

Gotlands län: 21.

Blekinge län: 17.

Vättern: 15.

Källa: Sjöfartsverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons