Annons

Kraftig inbromsning av hushållens skulder

Ekonomi • Publicerad 1 december 2022
Allt mindre pengar i hushållens plånböcker. Arkivbild.
Allt mindre pengar i hushållens plånböcker. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Hushållens skulder ökade med 31 miljarder kronor under årets tredje kvartal, enligt SEB:s sparbarometer, Ökningen med 0,6 procent är den lägsta skuldökningstakten i Sparbarometerns historia.

Den genomsnittliga ökningstakten för de tio senaste åren är 1,4 procent.

Annons

Samtidigt fortsätter hushållens förmögenhet att minska. Vid kvartalets slut uppgick nettoförmögenheten till 21 351 miljarder kronor, ett tapp på 1,4 procent jämfört med föregående kvartal.

"Efter nästan ett decennium av extremt låga räntor pressas hushållen nu av ett tydligt trendskifte när styrräntan höjs kraftigt och bolåneräntorna dubblerats jämfört med inledningen på året. Sammantaget pressar urholkade plånböcker och högre räntekostnader ner hushållens skuldökningstakt till den lägsta nivån som uppmätts under Sparbarometerns nästan 30-åriga historia", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons