Annons

Vädjar om tips efter explosion på Östermalm

Explosionen i ett flerfamiljshus på Östermalm är en av de kraftigaste i regionen och polisen har inlett en särskild händelse.
Huset fick stora skador och evakuerade får vänta på att återvända hem efter den förödande smällen.
Brott • Publicerad 13 januari 2020
De boende i huset har evakuerats.Foto: Anders Wiklund/TT
Polisområdeschef Erik Widstrand på polisens pressträff med anledning av explosionen vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm natten till måndagen.Foto: Janerik Henriksson/TT
Polispatruller med hundar vid explosionsplatsen på Östermalm.Foto: Janerik Henriksson/TT
Poliser undersöker området vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm efter explosionen.Foto: Janerik Henriksson/TT
Martha Hodge bor ett par portar bort från explosionsplatsen. "Hela huset skakade", säger hon till TT.Foto: Janerik Henriksson/TT
Huset fick omfattande skador i explosionen.Foto: Anders Wiklund/TT

Människor flera kilometer bort vaknade när något exploderade vid ett-tiden i måndagsnatt på Gyllenstiernsgatan i Stockholm.

– Det var en av de kraftigaste explosionerna vi har haft i den här regionen, säger Erik Widstrand, polisområdeschef City, på en pressträff.

Annons

Händelsen är så pass allvarlig att polisen har inlett en särskild händelse och hela polisregionens resurser ställs därmed till förfogande.

– Det fanns en stor risk att människor också skulle ha kommit till skada, till exempel en hundägare som råkat gå förbi eller en bil som passerat, säger Erik Widstrand till TT.

Stor förödelse

I utredningen samverkar polisen dels med den särskilda insatsen Operation rimfrost, dels med Säkerhetspolisen, som en ren rutin vid den här typen av grova brott. Utredningen i Stockholm kommer också att samarbeta med polisen i Uppsala efter den kraftiga explosionen där tidigt på måndagsmorgonen.

Både utanför och inuti huset är förödelsen stor. Glassplitter och bråte ligger på marken och flera fönster på båda sidor av huset har blåsts ut. Polisen, nationella bombskyddet och tekniker arbetade där under natten och dagen.

På kvällen var polisens avspärrningar borta och väktare skulle sköta bevakningen under natten. Det var då ännu inte fastställt vad som exploderat.

Folk på språng

Martha Hodge, som bor i huset men ett par trapphus bort, vaknade och trodde direkt att det var en bomb.

– Jag gick upp och tittade ut genom fönstret till gården. Folk började springa ut, säger hon till TT.

– Hela huset skakade. Sängen skakade.

Även hennes sjuårige son vaknade och undrade vad som hade hänt.

– Vi tänkte aldrig att det skulle börja smälla här. Man blir jätteorolig, säger hon.

Annons

Främst trappuppgången och första våningen i huset har drabbats och bilar framför explosionsplatsen har helt eller delvis förstörts.

Rasrisk undersöks

Ett 30-tal boende spontanevakuerade enligt polisen.

– Ingen av dem har behövt be om stadens hjälp för att ordna sitt boende, säger Christina Klang, stadsdelsdirektör Stockholms stad, till TT på kvällen.

Det är oklart när alla kan återvända hem.

– Det senaste jag vet är att man ska kontrollera att det inte finns någon rasrisk och när det är klart måste vi kontrollera att vi är klara med en eventuell teknisk undersökning så det inte fördröjs, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och polisen säger sig ha fått in mycket tips och upplysningar. Ingen person har dock gripits. Det finns inte heller någon känd hotbild mot någon boende i huset.

– Men vi kommer att undersöka det noggrant, säger Erik Widstrand, som efterlyser allmänhetens hjälp i fallet:

– Det är oerhört viktigt för oss om man har sett personer eller fordon i området.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons