Annons

Kosovoserber rensar bort vägavspärrningar

Serber i norra Kosovo har börjat plocka bort avspärrningar efter att ha blockerat vägar i protest mot nya regler.
De sker sedan Kosovos regering gått med på att skjuta upp införandet av reglerna en månad, till följd av oroligheterna.
Kosovo/Serbien • Publicerad 1 augusti 2022
Poliser i Kosovo bevakar gränsen under fjolårets protester i september. Arkivbild.
Poliser i Kosovo bevakar gränsen under fjolårets protester i september. Arkivbild.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Lastbilar och andra barriärer har börjat rensas bort från vägarna, rapporterar en AFP-korrespondent.

På söndagskvällen ska hundratals serber ha parkerat lastbilar, tankbilar och andra tunga transportfordon och blockerat vägarna mot gränskontrollerna i Jarinje och Brnjak i norra Kosovo.

Annons

Vid protesterna ska s kott ha avlossats mot polisen, men ingen skadades vid händelsen, enligt uppgifter från polisen i Kosovo.

Till följd av det spända läget har Kosovos regering gått med på att skjuta upp införandet av de nya reglerna, som handlar om id-handlingar och registreringsskyltar, med en månad till den 1 september. Beskedet kom efter ett möte med USA:s ambassadör i Kosovo, Jeffrey Hovenier.

EU:s utrikeschef Josep Borrell välkomnar beslutet och skriver på Twitter att han förväntar sig att "alla vägspärrar tas bort omedelbart".

Regler påverkar serber

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet starkt och många är fortfarande politiskt lojala med Serbien.

Söndagens oroligheter vid gränsen tog fart till följd av regeländringar som skulle ha införts på måndagen och som påverkar de runt 50 000 serber som bor i norra Kosovo.

Kosovos regering vill att personer som reser in med serbiska id-handlingar i Kosovo ska ersätta dem med ett tillfälligt dokument under sin vistelse i landet. Serber som kör bilar med registreringsskyltar utfärdade av Serbien har också två månader på sig att byta ut dem mot nummerplåtar från Kosovo.

Fredsstyrka på plats

Båda sidor beskyller varandra för att ha bidragit till oroligheterna. Kosovos premiärminister Albin Kurti sade på söndagen att reglerna är "en ömsesidig åtgärd" eftersom Serbien har liknande regler för den som reser från Kosovo till Serbien. Liknande protester vid gränsen utbröt i september i fjol.

Drygt 100 länder, däribland USA, Sverige och de flesta länderna inom EU, har erkänt Kosovo som en självständig stat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons