Annons

Kortföretag börjar kategorisera vapenköp i USA

Ekonomi • Publicerad 11 september 2022
Visa meddelar att man inför en kategori för varor som säljs i vapenbutiker.
Visa meddelar att man inför en kategori för varor som säljs i vapenbutiker.Foto: Jenny Kane/AP/TT

Kortföretagen Visa, Mastercard och American Express börjar kategorisera köp i vapenbutiker i USA i en egen kategori, en seger för sidan som vill se ökade vapenkontroller. Beslutet kommer efter press från bland annat staden New Yorks styre liksom pensionsbolag.

Landets mäktiga vapenlobby lär dock protestera mot beslutet.

Annons

Tidigare har köp i vapenbutiker kategoriserats som allmänna varor. Den nya kategoriseringen gör att till exempel en bank som utfärdar korten kan bestämma sig för att kunder inte får handla i vapenbutiker med deras kort.

Förespråkare för regeln hoppas att man enklare ska kunna följa misstänkta vapeninköp, exempelvis när någon planerar en masskjutning, och ingripa. Motståndare hävdar å sin sida att man misstänkliggör alla andra vapenköpare, och att även inköp som vapenskåp kommer att hamna i kategorin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons