Annons

Köpare och säljare möts på ny marknad i höst

Juli månad blev ovanligt lugn med fortsatta prisras på bostadsmarknaden.
Mot hösten kan utbudet öka och priserna stabiliseras, men på en låg nivå.
Bostad • Publicerad 10 augusti 2022
Köpare och säljare på bostadsmarknaden verkar till hösten mötas och landa på en ny, längre prisnivå. Arkivbild.
Köpare och säljare på bostadsmarknaden verkar till hösten mötas och landa på en ny, längre prisnivå. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Bopriserna fortsatte sjunka i juli, enligt Svensk Mäklarstatistik. Störst är prisraset i Stockholmsområdet, där en bostadsrätt blivit tio procent billigare på tre månader.

I Stockholmsförorten Solna har antalet spekulanterna varit få under juli, säger mäklaren Basit Malik på Mäklarhuset.

Annons

Första visningssöndagen i augusti gick däremot bra, säger han. Köparna verkar vara tillbaka efter sommarledigheten.

– Men om man jämför med förra året är det absolut färre besökare på vissa visningar.

Säljarna väntar

Andreas Wallmark på Husman Hagberg i Göteborg ser också att antalet affärer i juli var färre än vanligt.

– Dels har säljarna upptäckt att det är svårt att sälja och kanske då, med råd av sina mäklare, väntat in en bättre marknad längre fram.

– Vanligtvis är det många studenter som letar lägenhet, så då borde det vara lite hetare bland de små lägenheterna tycker jag, men trots det är det ändå lugnt, fortsätter han.

Catharina Lager Sundberg på Karlsson & Uddare i Nacka-Saltsjöbaden upplever också att denna juli är lugnare än vanligt.

– Det beror nog mycket på att många som ska köpa känner att de vill köpa och sälja på samma marknad. Så då tänker man sig att man både köper och säljer på höstterminen, i stället för att köpa på sommaren och sen sälja på hösten.

Mer till salu i höst

Utbudet kommer troligen att öka under hösten, säger Lager Sundberg, vilket är bra för spekulanterna som i flera år tyckt att antalet bostäder till salu har varit för få. Däremot kan andra saker göra att marknaden går trögare än vanligt.

– Det är just det att många känner att de vill sälja samtidigt eller innan de köper, och sedan att de känner att det är en generell osäkerhet på marknaden och att de därför avvaktar. Och sedan förstås en liten oro för räntorna och för vart priserna ska ta vägen, säger hon.

Basit Malik ser också att lägenhetsköpare i Stockholm ställer högre krav på bostäderna.

Annons

– De bostäder som är i sämre skick är lite svårare. Allt har ju gått upp i pris vad gäller entreprenad, byggmaterial och så vidare, säger han.

Enligt Andreas Wallmark är köparna också mer noggranna när de köper bostad, vilket gör att mäklarna får jobba hårdare.

– Folk inser att man inte lika lätt tjänar pengar på sin bostad och är kanske lite mer noggranna med vad man köper, vilket är sunt i och för sig, säger han.

Möts på ny prisnivå

Bostadsmarknaden i sin helhet är i en nedgångsperiod och sedan toppnoteringen i mars är pristappet det största sedan 2017.

I Stockholmsförorten där Catharina Lager Sundberg arbetar ser det ut som att köpare och säljare nu börjar mötas på en marknad med lägre priser.

– Köpare och säljare börjar möta varandra och förstå att det nu är en något lägre prisnivå än det var för bara ett halvår sedan, och de är överens om det.

När marknaden stabiliseras kan priserna komma att stiga något, säger Andreas Wallmark.

– Nu kan det bli så att priserna stabiliserar sig på en lite högre nivå än det har varit på botten nu. Men givetvis så kommer priserna vara mycket lägre än de var på toppen i mars.

Köparna börjar sänka sina förväntningar, säger Basit Malik. Han ser även att utgångspriserna stiger på sina håll.

– Eftersom slutpriserna nu är lägre är det många mäklare som höjer utgångspriset något så att säljarna kan få ett pris som är närmare förväntningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons