Annons

Konkurserna ökar i flera utsatta branscher

Under våren minskade antalet konkurser i utsatta branscher som hotell och restaurang och transportsektorn. Men i juli vände trenden åt det negativa hållet, konstaterar kreditupplysningsföretaget UC i sin senaste rapport.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2021
Konkurserna ökade i flera utsatta branscher i juli. Arkivbild.
Konkurserna ökade i flera utsatta branscher i juli. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med elva procent jämfört med juli 2020 och i transportsektorn var ökningen hela 65 procent.

Richard Damberg, ekonom på UC, konstaterar att Sveriges ekonomi visserligen går för högtryck men att det inte gäller hela marknaden.

Annons

"Flera branscher har det fortsatt tufft – framför allt inom handel, besöksnäring, hotell- och restaurang. Inom restaurangbranschen vittnar många krögare om att personalbrist sätter käppar i hjulet för en ökad omsättning. Fortsatt personalbrist, brist på komponenter inom industrin och ett skuldberg, är orosmoln på en annars ganska ljus himmel", säger han i ett pressutskick.

Omvänd resa

Vad gäller transportsektorn finner Damberg de negativa julisiffrorna "förvånande" men han konstaterar också att e-handelns och budföretagens utveckling bör gynna branschen på sikt.

Till skillnad från de nämnda branscherna gjorde byggindustrin och detaljhandeln en omvänd resa. Konkurserna inom byggindustrin minskade i juli med 16 procent jämfört med samma månad för ett år sedan och detaljhandeln hade 20 procent färre konkurser.

Mörka moln

Byggbranschen är en av de få branscher som "stått relativt stadigt" under pandemin, konstaterar Damberg.

"När antalet konkurser plötsligt ökade under juni månad var det förvånande. Vi ser nu återigen en minskning – men det är mycket svårt att prognostisera var denna utveckling kommer leda branschen in i framtiden", säger han.

Vad gäller detaljhandeln finns mörka moln i framtiden. Många handlare har ansökt om skatteanstånd och alla kommer inte att kunna klara av att betala av dessa. "Vi kommer att få se en ökning av konkurser under nästa år", spår Damberg.

Fakta: Konkursstatistik

UC:s konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad.

UC är leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster och ingår det nordiska affärsinformationsföretaget Enento Group.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons