Annons

Komponentbrist kan döda konjunkturen

Efterfrågan på industriprodukter är hög och företagens orderböcker fulla.
Men brister på insatsvaror och kraftiga prisuppgångar kan döda konjunkturuppgången fortare än väntat, varnar branschen.
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2021
Industrin går på högvarv. På bilden SKF:s kullagerfabrik i Göteborg. Arkivbild.
Industrin går på högvarv. På bilden SKF:s kullagerfabrik i Göteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Industrin går på högvarv och orderböckerna stinna. Uppgången är bred och gäller i princip alla verkstadsbranscher, där maskinindustrin går allra starkast, visar bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens senaste kvartalsbarometer som bygger på svar från 481 företag med en samlad årlig försäljning på 800 miljarder kronor.

Men uppgången i industrikonjunkturen hade kunnat vara ännu bättre. Företagen kan inte köra för fullt, kapacitetsutnyttjandet har till och med sjunkit något andra kvartalet jämfört med det första.

Annons

– Vi har företag som berättar att de skulle kunna gå upp till två- eller treskift, men att de inte får tag på insatsvaror, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Anstränger sig inte

Enligt honom hinner exempelvis ståltillverkarna inte med att leverera till tillverkningsindustrin. "De (leverantörerna) anstränger sig inte tillräckligt för att möta teknikindustrins behov", skriver Teknikföretagen. Dessutom är det kraftiga prisuppgångar på mycket av varorna som ska in i produktionsprocessen, något som pressar vinstmarginalerna.

– Det lägger tyvärr grunden till att konjunkturen självdör, säger Bengt Lindqvist.

Brist överallt

Det handlar inte bara om brist på halvledare, som är det som fått mest fokus.

– Det är tight över hela linjen. Vi får hoppas att utbudet kommer i kapp, säger han.

Det börjar också uppstå brist på personal hos verkstadsföretagen, såväl yrkesarbetare som ingenjörer, enligt Teknikföretagen. Jämfört med det historiska normalläget är bristen på personal nu större.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons